I höstas försökte Praktikertjänst som driver Öregrunds vårdcentral uppvakta politikerna i Region Uppsala med ett förslag om att skapa en gemensam, privat vårdgivare för Öregrunds och Östhammars vårdcentraler vid kusten. Men i veckan kom besked att vårdstyrelsens majoritet inte ser något behov av att avyttra Östhammars vårdcentral, som anses strategiskt viktig.

– Det var en lösning som vi hyst lite hopp till, vilket skulle ha förbättrat vår situation också. Men dessvärre kan vi inte använda oss av den utvägen, säger Carola Johansson som är distriktsläkare och verksamhetschef vid Öregrunds vårdcentral.

Öregrunds vårdcentral har vuxit under flera år och har i dag 4 260 listade patienter, varav en hel del kommer från Östhammar. Samtidigt har man trånga lokaler.

Artikelbild

| Carola Johansson, verksamhetschef.

– Vi har ingenstans att sätta folk. Börja jobba skift då, säger en del, men det skulle kräva dubbelt så mycket folk och det finns det absolut inte ekonomi för.

Hon säger till UNT att läget just nu känns tungt. En läkare ska dessutom sluta i sommar.

– Det är ett oerhört stort och tidskrävande uppdrag vi har i primärvården, och vi är för få som gör det. Patienterna har stora förväntningar, sjukhuset har stora förväntningar, men vi har långa arbetsdagar och ingen tid för återhämtning.

Carola Johansson kommer i vår att kliva av som verksamhetschef för att i stället ta hand om fler patienter. Det är ett sätt att lösa situationen med läkarbristen.

– Jag skulle önska ett listningstak, så att man visste vilka förväntningar och ekonomiska ramar som fanns under en längre tid. Men det verkar helt omöjligt i den här regionen.