Det är drygt 20 år sedan Knutmassomuseet öppnade i Gimo. Kenneth Karlsson är ordförande i Knutmassoföreningen och var med och startade upp verksamheten.

– Knutmassoföreningen startade för 25 år sedan ungefär. Då var vi tre stycken som tyckte att det var dags att visa upp alla knutgubbar. Sen tog det några år att starta upp det och få i ordning själva museet. I dag är vi runt 400 medlemmar från olika delar av Sverige men som har anknytning till Knutmasson, säger han.

Varje år på tjugondag Knut, den 13 januari, firas Knutmasso i Gimo. Det är en karneval där folk har tillverkat sina egna masker som de visar upp när de går längs Bruksgatan. Traditionen har sitt ursprung i 1600-talet när vallonerna kom till Gimo. Kenneth Karlsson berättar att de brukade klä ut sig för att gå runt till gårdarna och tigga rester efter julen.

Artikelbild

| Gimo. Knutmassomuseet har årligen drygt 12 000 besökare.

– De sotade ner sig, vände kläderna ut och in och gjorde vad de kunde för att inte bli igenkända. Sedan dess har den här traditionen fortsatt och utvecklats, säger han och påpekar att Knutmasso aldrig varit så stort som det är nu.

Totalt är det omkring 130 knutgubbar som står utställda på museet och de äldsta maskerna är från 1940-talet och tillverkade i papier-maché.

– De maskerna vi har här på museet är skänkta av de som tillverkat dem. Vi byter ut några nästan varje år när det kommer nya, men vissa är säregna och får stå kvar. Det är kul att de bevaras, säger Kenneth Karlsson som själv har varit med och byggt masker i över 40 år.

Kennet Karlsson och andra föreningsmedlemmar arbetar helt ideellt med museet men får varje år ett bidrag av kommunen så att verksamheten går runt. Knutmassoföreningen har möten några gånger om året där de diskuterar hur de kan fortsätta utvecklingen av museet.

Artikelbild

| I museet. Inne i museet finns det masker från 1940-talet och framåt.

– Just nu håller vi på med två nya projekt. Det är elprogrammet på Bruksgymnasiet som sätter in ljus och ljud i lokalen och så håller vi på att fixa skyltar till alla knutgubbar. Där ska det stå vem som tillverkat den och vilket år, säger Kenneth Karlsson.

Anne-Marie Hernander besökte museet under tisdagen och blev imponerad.

Artikelbild

| Knutmasso. Varje år går Gimobor och folk med anknytning till Knutmasso utklädda längs Bruksgatan.

– Det var definitivt värt ett besök. Jag har aldrig varit på Knutmasso, bara hört talats om det. Det här var jättehäftigt och det skulle vara kul att ta med barnbarnen hit, säger hon.