Ett lätt juryarbete och ett glatt mottagande. Att utse regissören och manusförfattaren Erik Haag till årets mottagare av Lars Molin-stipendiet föregicks inte av några långa och svåra juryöverläggningar.

Juryn landade snabbt i en pristagare och formulerade en motivering som riktar sig till "en nyfiken pratmakare" som balanserar mellan skratt och tokroliga krumsprång och med glädje och gedigna kunskaper berättar om absurditeter och orättvisor i samhället. Helt i Lars Molins anda.
– Den personliga rösten behövs mer och mer i denna tid, i det strömlinjeformade medielandskapet. Det sa Sveriges Dramatikerförbunds ordförande Birgit Hageby som delade ut priset tillsammans med Stefan Baron, SVT, som representanter för de två parter som instiftade stipendiet 2004.

Stipendiaten uttryckte både glädje och förvåning, liksom han beskrev stor beundran för Lars Molins arbete.
– Jag känner mig besläktad med hans samhällsengagemang. Han stod på de svagas och utstöttas sida på ett sätt som jag tycker är sympatiskt.

Utdelningen var en självklar höjdpunkt vid lördagens Lars Molin-festival i Östhammar, den fjärde i ordningen och lagom till tacktalet sade sig stipendiaten ha räknat bullarna i festivalcaféet för att få ett mått på storheten.
– En 120-bullarsfest så här långt, konstaterade han nöjt.

Artikelbild

| JÄTTEGLAD. Jag är jätteglad och först blev jag förvånad, säger årets Lars Molin-stipendiat Erik Haag.

Och om att utöver prispengar och blommor även få bli hedersmedlem i sällskapet sa han:
– Det enda sällskap jag är medlem i.

Till nästa år lär bullbaket få utökas. Vid festivalen kunde många nya medlemmar räknas in i sällskapet.