Inför Uppsala Idrottsgala på slottet 14 februari är Britt Maria Trolin, Films MK, en av de nominerade i klassen Årets eldsjäl. 65-åriga ”doldisen” från Österbybruk konkurrerar med Rospiggarnas speedwayprofil Mikael Teurnberg från Hallstavik samt med omskrivna friidrottsledaren Kristina Söderlund från Alunda, som för tre år sedan för övrigt gick till final i Eldsjälsgalan på TV4.

– Aldrig i livet att jag hade väntat mig att bli nominerad, jag trodde först att nån drev med mig, säger Britt Maria Trolin, som dock vant sig något med tanken.

– Även om jag inte är så bekväm med sånt här, så är jag förstås ändå glad. Det betyder ju att jag är uppskattad, tillägger hon.

Artikelbild

| Vid sidan av motorintresset är hantverk av olika slag, bland annat vävning, Britt Maria Trolins passion i livet.

Motorsporten har följt henne genom livet, först genom den egna familjen där motorintresset var stort.

– Två av mina bröder körde rally, rallycross och folkrace. Det fortsatte med att mina två ex körde folkrace, berättar hon.

Engagemanget i Films MK startade i kiosken på Bergbybanan. Efter det har uppdragen i klubben avlöst varandra – eller snarare lagts på varandra. Numera är hon ansvarig för all bakning, jobbar i köket, är styrelseledamot, kassör, bokförare och protokollskrivare samt allt-i-allo vid tävlingar.

– Mötena med människor, både i klubben och med folk utifrån, är betalningen tillbaka till mig, säger hon och tillägger:

– Sedan handlar det förstås också om att få klubben att leva vidare.

Att det finns ett inneboende driv hos den 65-åriga eldsjälen från Österbybruk råder det inget tvivel om. Efter en jobbkarriär som sträckt sig från kontor och handel till vaktmästeri och egenföretagande i textilbranschen, är hon i dag en synnerligen aktiv pensionär. Platsen för intervjun är för övrigt i Österby vävstuga där hon tillbringar ungefär lika mycket tid som vid Bergbybanan.

– Vävstugan är ett perfekt komplement till den stressiga tillvaron i motorklubben, tillägger Britt Maria Trolin som säger så här om chanserna att ta hem eldsjälspriset på Uppsala slott 14 februari:

– Mina medtävlare är ju så etablerade, duktiga och välkända… men man vet aldrig.

Sedan var det det här med det egna bilkörandet, som inskränkt sig till två körlektioner i 20-årsåldern.

– Jag var nästan ett nervvrak efter det, och bestämde mig för att aldrig köra mer, säger hon.