Ramhäll utanför Alunda är en av byarna i Östhammars kommun som väntar på fiber. Några hundra meter utanför bygränsen slutade fiberentreprenören IP-Only gräva strax innan jul 2017. Sedan dess har arbetet stått still.

– Det är ingen som vet när det kommer bli klart, säger Ramhällsbon Patrik Mattsson.

Han är, precis som många andra landsbygdsbor, utan telefon sedan kopparnätet släcktes ned i november 2016. I dag tvingas han förlita sig på mobiltelefon med dålig täckning och ett svajigt mobilt bredband. Nu är Patrik Mattsson trött på att vänta på att fiberutbyggnaden till Ramhäll ska bli klar.

– Det är ett katastrofprojekt. Vi får inga besked när det kommer bli klart och just nu känns det som att det aldrig kommer att bli det, säger Patrik Mattsson.

I början av juni gick IP-Only ut med information där man förklarade att landsbygdsprojekten i Östhammar, precis som på många andra ställen i landet, skulle bli försenade till 2019 eller 2020. IP-Only hade inte räknat med långa tillståndstider från markägare och Trafikverket och att terrängen på landsbygden skulle vara mer utmanande att gräva i än i tätorterna.

– Det är klart att våra tidsplaner var lite för optimistiska, så är det. Det var större utmaningar med landsbygd jämfört med tätort, säger Niclas Karnhill, ansvarig för press- och samhällskontakter på IP-Only.

Varför har det blivit förseningar?

– Terrängen är tidvis värre än vad vi förutsåg. Det finns sträckor med bergig mark eller mark med mycket stora stenar. Därtill har vi behövt förhandla om ett stort antal markavtal. Vi måste ha markavtal för att överhuvudtaget kunna komma fram med fibern.

Borde ni inte ha förutsett de här utmaningarna?

– Vi såg inte vidden av utmaningarna. Vi visste att det fanns utmaningar, men de var större än vi trodde.

Niclas Karnhill tror att landsbygdsprojekten kommer att vara klara till regeringens slutmål för fiberutbyggnaden i landet.

– Regeringen har satt sitt bredbandsmål till 31 december 2020. I många områden kommer vi hinna före regeringens mål, men det som händer nu är att vi kommer närmare slutdatumet. I många områden har vi sagt att vi ska vara klara 2018, men i själva verket blir det kanske 2019 i stället.

Det finns en möjlighet för privatpersoner att gå ur avtalet med IP-Only, men om företaget gjort investeringar i området kan kunden tvingas betala en summa för att bryta avtalet.

– Som det ser ut nu funderar jag på att kliva ur avtalet, säger Patrik Mattsson.