Ingvar Skönstrand från Dannemora är hängiven fiskare och en av de aktiva i Österby sportfiskeklubb.

När han förra året gick i pension efter ett yrkesliv som byggnadssnickare, tog han fasta på Sportfiskarnas uppmaning att introducera fiske för elever i grundskolan.

– Sportfiskarna kallar det hela för Klassdraget och det vänder sig till elever upp till årskurs sex, säger han.

Artikelbild

| Liam Helén, liggande, och Hjalmar Pettersson går i klass 6A på Österbyskolan. De deltog nyligen i Klassdraget vid herrgårdsdammen i Österbybruk, arrangerat av Österby sportfiskeklubb.

Förra året fick elever i det årets årskurs sex prova på att meta i herrgårdsdammen och i år vänder han sig till nya elever. Den gångna veckan till årskurs sex, den här veckan till årskurs fem och till hösten ska även yngre elever få prova på.

– Först besökte jag skolan för att berätta lite om Klassdraget och väl på plats får alla elever varsitt spö att meta med. Svensk sportfiskehandel sponsrar med dessa metspön, så eleverna får behålla dem.

På gräset intill dammen halvligger Liam Helén i klass 6A. Han brukar meta tillsammans med sin morfar och han tycker att det är fascinerande att titta på ett flöte som guppar i vattnet.

– Jag kan göra det i flera timmar och får vi tillräckligt stora fiskar brukar vi ta hem dem och grilla. Det är gott.

Artikelbild

| Josefin Baudou, klass 6B på Österbyskolan, blev sprudlande glad när hon fick napp vid Klassdraget.

Helt novis i metandets konst är däremot Josefin Baudou i klass 6B. Hon provar lyckan en bit därifrån och hon har aldrig tidigare hållit i ett metspö.

– Jag ville så gärna få känna hur det känns att få napp och nu har jag fått det. Det var speciellt när jag kände att något drog och jättekul att få upp en fisk, säger hon sprudlande glatt.

Artikelbild

| En av de abborrar som eleverna i årskurs 6 på Österbyskolan fick upp när Österby sportfiskeklubb ordnade metardag vid herrgårdsdammen.

Den abborre hon fick på kroken hjälper Ingvar Skönstrand henne att ta av. Därefter kastar han tillbaka den i vattnet, då målet för dagen är metandet – inte fångsten.