En novemberdag 2016 klev mannen, som är i 35-årsåldern, in på Nordeas bankkontor i Östhammar med en kapuschong över huvudet och en pistol i handen. Han krävde att få pengar men kom av sig när personalen förklarade att kontoret saknade kontanter. Efter en stunds ordväxling lämnade mannen banken utan något byte. Minst två kunder följde efter på avstånd samtidigt som polisen larmats.

Efter en kortare promenad försökte mannen kapa en körskolebil med lärare och elev. Vid rättegången berättade de att mannen visat pistolen, men inte agerat våldsamt utan snarare verkade stressad. Han begärde att få bli skjutsad till Öregrund eller att få ta över bilen, men eleven och läraren lyckades lämna fordonet sedan de låst dörrarna och fått med sig bilnycklarna. Gärningsmannen tvingades fortsätta sin flykt till fots och gjorde senare ytterligare ett misslyckat försök att få skjuts av en körskolebil.

Vid det laget pågick polisens jakt i Östhammar. En hundpatrull upptäckte 35-åringen vid hamnen och konstaterade att han stämde in på signalementet från banken. När mannen greps gav han enligt polisen ett förvirrat intryck.

Flera vittnen fortograferade gärningsmannen längs flyktvägen, där han också blev igenkänd. Vid rättegången förklarade mannen att han bara hade fragmentariska minnen av händelserna. Uppsala tingsrätt dömer honom för rånförsök och försök till bilstöld, men konstaterar att rånförsöket varit "relativt taffligt".

Han fälls också för att några veckor senare ha smitit från en poliskontroll med två polismän släpande halvvägs ut ur sitt fordon. Enligt poliserna försökte de hindra hans flykt genom att sträcka sig in bilen och vrida om startnyckeln men i samma ögonblick fick mannen igång bilen och accelerade iväg med polismännen hängande ut från bildörren. En av dem lyckades använda sin pepparsprej mot 35-åringen men utan effekt. Efter 15-20 meters färd ramlade poliserna ut från bilen medan 35-åringen körde vidare innan han lämnade fordonet och flydde till skogs. Poliserna undkom utan allvarliga skador.

Tingsrätten slår fast att mannen varit likgiltig för risken att poliserna skulle skadas allvarligt. Brottet rubriceras som försök till grov misshandel och våldsamt motstånd.

Enligt domstolen är straffvärdet för brotten fängelse i drygt ett år, men eftersom 35-åringen har behov av vård för sin sviktande psykiska hälsa döms han till skyddstillsyn med vård. Han ska också betala skadestånd till två bankanställda och en körskolelärare.