För lite drygt 70 år sedan startade Arne Käll sin mekaniska verkstad i Valö, utanför Östhammar, och när sonen Sören började arbeta i företaget på 1960-talet ändrades inriktningen till att bli en alltmer renodlad bilverkstad.

– När jag sedan tog över 1986 började jag också sälja bilar. Både nya och begagnade och det var Saab som gällde, säger Sören Käll när Östra Uppland besöker företaget för att prata framtid.

Fram till 2009 såldes bilar i de lantligt belägna lokalerna och de sista åren smög sig även en uppstickare in i verksamheten – husbilen.

Den försäljningen ökade så pass mycket att Sören Käll till slut vågade satsa enbart på den och så har det varit sedan dess.

– För oss börjar den riktiga säsongen kring påsk. Vi har som tradition att hålla öppet på påskdagen och annandag påsk och efter det rullar det på ända till i september, säger Sören Käll.

– Avslutningen är den stora husbils- och husvagnsmässan på Elmia i Jönköping. Det är den tveklöst största husbilsmässan i Sverige, säger Aron Käll.

Det var i samband med en sådan mässa för fem år sedan som Aron för första gången engagerade sig lite mer ordentligt i pappa Sörens verksamhet.

Innan dess hade han arbetat som grävmaskinist i många år, men snart blev han mer och mer delaktig och de senaste tre åren har han arbetat enbart i familjeföretaget.

– I år tar jag också över verksamheten och i dagarna har vi fått klart med ett markköp så att vi ska kunna bygga ut vår visningshall.

Den nuvarande visningshallen är 300 kvadratmeter stor. Husbilar som inte får plats där står i lador runt om på gården och det är inte optimalt.

– Den nya visningshallen blir 600 kvadratmeter. Kanske kommer vi inte att ha så många fler bilar hemma, men de vi har kommer att kunna visas på ett mycket bättre sätt, säger Aron Käll.

Varje år sedan Sören Käll började med husbilsförsäljning har antalet sålda husbilar ökat.

Förra året sålde företaget 72 nya och begagnade husbilar och det kändes som något slags tak. Fler försäljningar mäktar de nog inte med, tror varken Sören eller Aron.

Vilka är det som köper husbil?

– 40- och 50-talisterna är de stora kundgrupperna. Par som sålt villan och köpt lägenhet eller gjort sig av med båten, säger Aron Käll.

– Vi ser också en ökning bland 70- och 80-talisterna och det många efterlyser är enkelheten. Kanske har de haft husvagn tidigare och vill komma ifrån arbetet med att koppla för och ställa upp, säger Sören Käll.

Husbilarna har gått om husvagnarna i statistiken för nyregistreringar och numera är de också mer anpassade efter vårt nordiska klimat.

– När jag började sälja husbilar var de byggda för sydeuropeiska förhållanden, men nu kan man bo i dem året runt även här i Sverige, säger Sören Käll och hoppas att han – när han nu ska försöka arbeta mindre – ska komma iväg på fler husbilsresor.