650 år går kanske inte så fort, men väl sex månader. Firandet av Östhammars stad inleddes i mars på Källör och sedan dess har programpunkter med ojämna mellanrum avlöst varandra. ”Framtidsveckan” är den sista större tilldragelse som ingår i Östhammars kommuns program – där också flera föreningar bidrar.

– Historiken finns där för att vi ska lära av den. Men att titta framåt, vart vi vill gå, är lika viktigt. Här ges tillfälle att reflektera och resonera om det, säger Lisa Karm Togo som är evenemangsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen.

Hela programmet låter sig inte återges här, men väl ett urval. Redan på lördag tjuvstartar man med Foto-orientering, med OK Rodhen. Karta finns att hämta på Storbrunn och även i kommunhuset. På måndag kväll blir det filmvisning och föredrag på temat Informationsbevarande inom kärnavfallsfrågan, med professor Carl Reinhold Bråkenhielm från Kärnavfallsrådet. På tisdagen sker föredraget ”Land och stad, nya relationer i en osäker framtid” med professor emeritus Erik Westholm från SLU och på onsdagen blir det författarsamtal med Stina Oscarson som skrivit en handbok i att vara medborgare och om att skapa förändring i ett samhälle utan våld.

Artikelbild

| Redan på lördag tjuvstartar man med foto-orientering, med OK Rodhen. Karta finns att hämta på Storbrunn.

”Framtidens VA-utveckling” är på tapeten på torsdagen via föredrag av Lena Blad som är vd på Gästrike Vatten AB.

Fredag 21 september sker filmvisning av klassiska ”Bladerunner” från 1992 och diskussion om artificiell intelligens (AI) med Linus Westin som är samordnare i interkulturell kommunikation i kommunen.

Lördag 22 september sker en mässa där besökare kan testa VR och 3D-skrivare och även ställa frågor till kommunens sakkunniga inom energi, miljö och grönområden, översiktsplanering, slutförvar, framtidens arbetsmarknad och studier. Designern och programledaren Maria Westerberg håller även en remake-workshop – där alla som vill kan förvandla sina medhavda leksaker till skulpturer eller andra skapelser.

– Vi har försökt göra lördagen mer till ett familjeprogram, säger Lisa Karm Togo.

Artikelbild

| Lördag 22 september sker en stor besöksmässa på Storbrunn, och dagen avslutas med ljusshow.

Dansgruppen Illumina, som jobbar med eld- och ledshower, avslutar lördagen med en föreställning där klassisk balett och modern dans möter högteknologisk utrustning.