Hamnen i Östhammar har fått ett nytt inslag. Under lördagen invigdes ett nytt båthus av kommunalrådet Jacob Spangenberg (C).

– Det är allmogebåtens dag. Vi visar upp vår förening och vi har invigt båthuset bakom oss. Det är ett gammalt båthus som flyttats hit. Det ska ligga en kyrkbåt där som vi byggt. Den förra hade ruttnat och byggdes av byalaget på Söderön, säger Christer Wingqvist, medlem i Föreningen allmogebåtar arbetslag norra Roslagen.

Dagen arrangerades av Föreningen allmogebåtar – en förening som vårfar och reparera gama allmogebåtar.

Artikelbild

| Gunnar Skoglund, 4 år, byggde en egen båt på allmogebåtens dag i Östhammar.

– Det är bara träbåtar som vi jobbar med. Riktiga bruksbåtar som tillhört det gamla arbetslivet, säger Christer Wingqvist.

I dag har den lokala föreningen, arbetslag norra Roslagen, ungefär 150 medlemmar, varav 25-30 är aktiva. Under lördagen var många av dem på plats för att visa upp sin verksamhet. I Östhammarstrakten finns två olika delar som Föreningen allmogebåtar fokuserar på. Den ena är båtbyggeriet och den andra är en motorverkstad.

– Vårt båtbyggeri ligger i Färdgärde på Söderön och vår motorverkstad ligger i Gammelhus. I motorverkstaden arbetar vi mycket med tändkulemotor. De låter trevligt, säger Christer Wingqvist.

För barnen fanns möjlighet att tillverka en egen allmogebåt. Fyraårige Gunnar Skoglund passade på att bygga sig en egen.

Artikelbild

| Föreningen arbetar en hel del med så kallade tändkulemotorer som bland annat användes på fiskebåtar tidigare.

– Det var roligt att göra en båt. Jag tycker om båtar och jag har redan åkt båt i dag. Vi åkte en liten bit, säger han.