Smygpremiär för allmänheten skedde redan 2 januari. Men på måndagen var det invigning "på riktigt". Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Lennström (S) höll tal, liksom sim- och sporthallschefen Per Åsberg och gatu- och fastighetschef Lasse Karlsson. Alla uttryckte sin glädje över att simhallen nu står klar igen, efter att ha varit stängd i 2,5 år.

– Att renovera en simhall kostar inte bara pengar utan också tid. Många har längtat och det inte så konstigt. Många saker har tagits i beaktande, och jag hoppas att ni ska uppskatta simhallen och få många fina minnen när ni besöker den i framtiden, sa Jonas Lennström till cirka femtiotalet åhörare som var på plats och försåg sig av frukt och andra förfriskningar i den trettiogradiga värmen.

Renoveringen har kostat drygt 30 miljoner kronor och budgeten har hållits, sa Lasse Karlsson som berättade om både nya ytskikt, nytt vattenreningssystem, tillgänglighetsanpassning och förändringar som gjorts för att spara energi. En stund senare var det dags för simduell mellan majoritetens kommunalråd Margareta Widén Berggren (S) och Jacob Spangenberg (C). Widén-Berggren avgick med segern tämligen enkelt trots att Spangenberg var snabbare ned i vattnet.

Artikelbild

| Kommunalråden Jacob Spangenberg (C) och Margareta Widén Berggren (S) klippte band och tog ett premiärdopp i nyinvigda Gimo simhall.

– Hon kan ju crawla, det kan inte jag, sa Jacob Spangenberg efteråt.

Ska man tolka det som att C simmar i bakvattnet av S?

– Jo, det måste vara så... Precis! Nej, men Centerpartiets gruppledare simmar i bakvattnet på Socialdemokraternas gruppledare.

Margareta Widén Berggren var påtagligt nöjd. Hon har tävlingssimmat i ungdomen och takterna satt i.

Artikelbild

| Trotjänare. Sport- och simhallschef Per Åsberg tackade Tomas Söderqvist och Elisabeth Hillbom som ingår i personalen vid Gimo simhall och har tagit emot många besökare.

– Det känns jättekul att få göra det här premiärdoppet. Simhallen är viktig, inte minst för oss Gimobor, sa Margareta Widén Berggren som menade att man blir lycklig bara av att komma ned i vattnet.

– Simning är bra för alla, oavsett ålder. Man blir lätt och smidig i vattnet och kan hålla sin egen takt.

Artikelbild

Alla besökare som UNT talade med var glada över att simhallen återinvigts. 14-åriga tävlingssimmaren Elina Widén från Örbyhus som är medlem i Gimo simsällskap och Österby simsällskap var en av dem:

– Det är jättefint och jättefräscht! Och det är skönt att inte behöva trängas i Österbybruk längre, det gjorde att många slutade i simskolan.

Artikelbild

| Tävlingssimmare. Elina Widén från Örbyhus, är medlem i Gimo simsällskap, och tycker att det blivit snyggt och fräscht i Gimo simhall.

Österbyborna Molly Dubois, 7, och kusinen Elvin Axell, 7, var på plats med kompisen Mille Karlsson, 8. Det bästa med Gimo simhall är att vattnet är så djupt, tyckte de. Och klätterväggen. Och öppettiderna. Farmor/mormor Anna-Karin Dubois var också positiv, men efterlyste bänkar i omklädningsrummen.

– Ibland vill man kunna sitta och vila sig.

Artikelbild

| Premiärdopp. Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) tyckte att vattnet var lite svalt, men att det var skönt ändå.

Bänkar och krokar är beställda och ska vara på gång inom några veckor, sa sim- och sporthallschef Per Åsberg som också utlovade mer lekutrustning av större karaktär senare i vår.

– Det vore kul att bibehålla besöksantalet som varit så högt nu i veckan.