Gräsöbor evakueras i komplicerad övning

Den 24 oktober kommer Gräsöbor att evakueras i en stor kärnkraftsövning där över 70 myndigheter och organisationer medverkar.

Frivilliga deltagare i Havsörn 2019 samlades på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar den 23 september..

Frivilliga deltagare i Havsörn 2019 samlades på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar den 23 september..

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-09-27 19:01

”Havsörn 2019” drar igång i mitten på oktober och präglas av flera olika moment där myndigheter och övriga organisationer ska testas. Exakt hur de olika instanserna kommer att reagera utifrån aktuellt scenario vet man inte.

– Vi vill ha en övning som är realistisk och testar olika samhällsfunktioner. Syftet är att förmågan ska höjas och att vi alla ska bli bättre på beredskapsplanering, säger David Ol-Lars, huvudansvarig för evakueringsövningen under ett informationsmöte för frivilliga som deltar i övningen.

Vilken typ av händelse som kommer att utspela sig är fortfarande hemligt, men det rör sig om någon form av kärnteknisk olycka. Det kommer även vara flera olika typer av samhällscenarier som råder och årets övning präglas av ett Sverige i ofred.

Gräsö ligger i den inre beredskapszonen och är relativt svårtillgänglig. Därför tycker man också att det är av vikt att se hur en evakuering skulle fungera i praktiken. På Gräsö kommer myndigheterna att få lov att ta ställning till olika scenarier. Det kommer bland annat vara en skolklass på plats i naturen, dockor utställda på vissa platser och öbor som inte evakuerats. Sanne Bratt, boende i Falun, och ägare av ett lantställe i kommunen deltar i övningen.

– Även om vi ”bara” har ett fritidsboende så känns det viktigt för oss att delta, man får inte glömma bort besökarna, säger hon.

Ett 80-tal personer har anmält sig som frivilliga för att delta i övningen. Havsörn anordnas med jämna mellanrum och ägde rum senast 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!