Författaren och debattören Jan Guillou är övertygad om att den liga han haft som förlaga till romanen Tjuvarnas marknad ligger bakom inbrottet i slutet av september, som UNT skrivit om.
– Det är yrkesskickliga tjuvar, och det finns bara en liga som är så skicklig. Den kallas Lidingöligan, eftersom några av huvudmännen kommer från Lidingö. De åkte fast för tio år sedan men nu har de avtjänat sina straff, så de är ute igen.

Efter inbrottet gick Jan Guillou ut i programmet Efterlyst med löfte om en belöning på 50 000 kronor för tips som leder till att medaljerna kan återbördas.

Kan belöningen leda till något, tror du?
– Ja, kanske på sikt. Men då krävs att de här killarna skryter för andra.

Jan Guillou säger att han visserligen saknar en del vinflaskor som inte går att få tag på, men det som gör honom förbannad är stölden av förtjänstmedaljerna som pryder omslagen till författarens Hamiltonböcker.
– Att de tog medaljerna är bara ett utsträckt finger, det ser jag som en personlig förolämpning eftersom medaljerna saknar värde för dem. För mig har de ett stort personligt värde, det är ju Hamiltons medaljer.

Bortsett från stölden av medaljerna har tjuvarna följt det mönster som Jan Guillou beskrivit i sin roman Tjuvarnas marknad.
– De följer manus ganska väl, eftersom de dricker champagne i min vinkällare. Men de stjäl inte champagne, det är alldeles för billigt, utan använder det bara som en arrogant gest och något att festa med. De har bara tagit de dyraste vinflaskorna.

Vad tror du har hänt med tjuvgodset?
– Vinet måste de sälja utomlands, sannolikt i London. Det finns sådan marknad i Sverige också, men alla sådana auktionsställen är naturligtvis informerade om de sju vinstölder som den här ligan har begått under det senaste året.

Att ligan åker fast förr eller senare är Jan Guillou rätt säker på.
– De kommer att åka fast på grund av någon tillfällighet, de behöver ständigt pengar och begår ständigt nya brott.
Östhammarspolisen har än så länge inga framgångar att rapportera i utredningen.