Den 22 augusti åkte Nils-Bertil Nystrands sommargrannar på Söderön i Östhammars kommun ut med båten för att hämta in fiskenätet som de placerat ut samma dag. När de sedan gick igenom fångesten hittade de en fisk de aldrig sett förut.

– Vi alla undrade vad sjutton det kunde vara. Först trodde vi att det var en haj, men när vi synade den lite noggrannare förstod vi att det måste vara något annat, säger Nils-Bertil Nystrand som tog med det märkliga fyndet i en hink med havsvatten upp på land.

Han fotade sedan fisken för att kunna artbestämma den. Sedan släppte han ut den i havet igen och såg den simma iväg. Hans fru la upp bilderna på facebook och de fick många förslag från folk som sade sig veta vad det var för fisk de hittat.

Artikelbild

– De flesta trodde att det var en näbbgädda men det avfärdade vi ganska tidigt. Den hade ju ett väldigt speciellt utseende – den var helt utan fjäll men hade istället ett pansarliknande skinn som påminner något om en krokodil. Jag har aldrig sett något liknande, säger Nils-Bertil Nystrand.

Men en fiskkunnig bekant kunde slutligen påpeka att det troligtvis rörde sig om en väldigt sällsynt Atlantisk stör som idag klassas som utrotad i Europa. Tidigare levde den i södra Östersjön men utrotades under 1900-talet på grund av överfiske.

– Vi fick förklarat att den inte borde förekomma vid upplandskusten och att vi borde rapportera in fångsten till SLU:s kustlaboratorium, säger Nils-Bertil Nystrand.

De fick då bekräftat att det faktiskt rörde sig om en Atlantisk stör – en fisk som kan bli upp mot fyra meter lång och väga 300 kilo som mest. I nuläget finns de största populationerna i Nordamerika men i Europa klassas den alltså som utdöd och är självklart fridlyst.

Artikelbild

– Det är ett oerhört ovanligt fynd och jag kan endast minnas ytterligare ett fynd i Sverige och då betydligt längre söderut. Troligtvis kommer denna från ett så kallat utsättningsprogram i Polen eller Tyskland där de arbetar med att föra tillbaka den Atlantiska stören i Östersjön, säger Ann-Britt Florin, forskare vid Kustlaboratoriet, som nu kontaktat de ansvariga i Tyskland.

Hon menar att populationen ser ut att öka och att insatserna i södra delarna av Östersjön verkar ge resultat.

Artikelbild

– En stor fördel med att populationen ökar är att det återigen kan bli aktuellt med fiske av stören och dess rom, säger Ann-Britt Florin.