I de flesta fall brukar det vara en motorintresserad pappa som får in sina barn på "motorbanan". Hos familjen Söderblom-Persson i Johannisfors, som är beläget mellan Forsmark och Östhammar, var det däremot mamma som peppade mest.

– Jag var själv motorintresserad som barn och hade gärna velat ägna mig åt motocross, men det blev aldrig så. Så när vi själva fick barn ville jag ge dem den chansen i stället, berättar Jennifer Persson, mamma till sjuårige Tyr, sexårige Vile och treårige Magne Söderblom.

Tyr var bara 2,5 år när han första gången rattade en liten 50-kubikare på gräsplanen på villatomten. När han efter ett par år ville köra mer än så var mammas förslag att han skulle börja träna motocross. Men pappa Andreas Söderblom var mer tveksam till valet av motorgren vilket resulterade i komprommissen speedway.

Artikelbild

| Träningskör. Tyr Söderblom (närmast) och lillebror Vile, träningskör med sina motocrosscyklar på gräsplanen på villatomten i Johannisfors.

– Man är ju uppväxt med speedway genom Rospiggarna, och dessutom brukade jag ibland vara med min pappa, som var ambulansman, när han fanns på plats i Hallstavik på tävling, berättar han.

Redan första gången Tyr provade på att styra en speedwaymotorcykel runt tävlingsovalen hos Rospiggarna i Hallstavik fastnade han för sporten.

– Det var kul meddetsamma, roligast var sladdarna, säger Tyr.

Sedan dess har han tränat speedway nästan varje vecka. Den här säsongen har han fått tävlingslicens och debuterat i Guldhjälmsserien, som är en tävlingsserie för barn upp till och med elva års ålder. Trots att han alltid är yngst plockar han många poäng. Fortfarande gillar han sladdarna bäst. Och rädd är han inte, trots att han numera styr en speedwaymotorcykel på 85 kubik – som dessutom saknar bromsar.

Artikelbild

| Speedwaymotorcykel.

– Kurvorna är roligast, jag tycker om att sladda, det är spännande. Och jag brukar inte vara rädd, säger han.

Numera kör också mellanbrorsan Vile speedway, men han har inte börjat tävla ännu. Dessutom har lillebror Magne tagit över storebrorsans 50-kubikare, som han gärna kör omkring med ute på tomten.

Artikelbild

| Motorintresserade bröder. Treårige Magne (till vänster), sexårige Vile (i mitten) och sjuårige Tyr, samtliga med efternamnet Söderblom, är tre motorintresserade bröder från Johannisfors.

Tyr, vars största idol är Rospiggarnas stjärna Andreas Jonsson, har framtidsmålet klart.

– Jag vill ta två fler guld än Tony Rickardsson, säger han.

Största supportrarna till de tre motorbröderna är självklart mamma och pappa, där den sistnämnde dessutom utnämnts till familjens mekaniker.

– Fast jag var lite tjurig på pappa på första tävlingen i höstas när avgasröret ramlade av. Men sen har det gått bättre, säger Tyr.