Om en vecka, 12 augusti, skulle Vanja Brunzell ha fyllt 90 år. Samma år som hon gick bort, 2010, kom Katarina Persson i kontakt med textilkonstnären när de delade Sadelmakarlängan på Österbybruks herrgårdsområde. För att uppmärksamma Vanja Brunzells sömnadskonst har Katarina Persson arrangerat en minnesutställning som startade i lördags.

– Jag tycker att det känns viktigt att hålla minnet av Vanja levande. Det finns så många som minns henne härikring. Några har varit här och titta på kläder, andra har sytt åt henne eller gått modell, säger Katarina Persson.

Vanja Brunzell, som bodde hela sitt liv i Uppsala, kom till Österbybruk 1967 och fick möjlighet att skapa en ateljé i Sadelmakarlängan.

– När hon gick runt och tittade på olika alternativ fastnade hon för den här lokalen, Sadelmakarlängan. Hon kände att hon skulle kunna starta en ateljé här, berättar Katarina Persson.

Utställningen pågår fram till 26 augusti och besökarna kommer få möjlighet att se vad som var typiskt för Vanja Brunzells sömnad.

– Man kommer få se väldigt mycket olika plagg. Både vardagskläder som smedskjortor, kavajer och vändbara kappor var en specialitet som hon hade och plagg med historisk anknytning, säger Katarina Persson.

På invigningen var även Vanja Brunzells vän Elisabet Claesson på plats för att berätta om Vanjas liv.

– Det var fantastiskt att få vara i hennes ateljéer eftersom att allt var så vackert, glänsande och glittrande, säger Elisabet Claesson.