Varje år har eleverna på Bruksgymnasiet och Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG) en heldag med föreläsningar och workshops på temat "Liv & lust". Den här gången handlade det om kreativitet och minne. Gabriella Wejlid, som kallar sig själv kreativitetskonsult och har skrivit flera böcker om hjärnträning, föreläste för eleverna. Bland annat tipsade hon om hur vi får hjärnan att komma ihåg det vi vill att den ska minnas med hjälp av att associera, visualisera och placera i rummet.

– Hjärnan vill ha roligt. Vill du lära dig något som inte är roligt, så gör det roligt. Hitta på en ordlek eller en association. Ju galnare och mer sjukt, desto bättre. Det viktiga är att du tycker att det är roligt.

De flesta elever som UNT talade med efter föreläsningen tyckte att det varit intressant och värdefullt.

Artikelbild

| Arrangörer. Anita Eliasson, Lotte Borgström och Ingrid Nylund Olsson vid Bruksgymnasiet och WHG i Gimo, Östhammars kommun.

– Hon hade många idéer om hur man kan minnas saker bättre och även få människor att slappna av. I dag är så många stressade, både i skolan och på jobbet, sa Ari Poen som pluggar till undersköterska och går andra terminen.

– Det var bra tips inför att man ska plugga till prov och lägga upp strategier, sa Rasmus Helmefors i årskurs 2 på samhällsprogrammet.

– Jag har lärt mig nya tekniker för hur man kan få in något i skallen och memorera det, sa Mohammad Rafai som går tredje året på elprogrammet.

Men Dejan Galic som går VO 15 ryckte mest på axlarna när UNT frågade honom.

Artikelbild

| Mohammad Rafai i årskurs 3 på Bruksgymnasiet, tillsammans med föreläsaren Gabriella Wejlid på Bruksgymnasiet i Gimo.

– Jag tycker inte att de här dagarna ger så mycket.

Kurator Ingrid Nylund Olsson berättade att tanken med Liv&lust-dagen alltid har varit att eleverna ska få en skoldag då det inte handlar om undervisning, krav eller prestation.

Artikelbild

| Gabriella Wejlid kallar sig själv kreativitetskonsult och har skrivit flera böcker om hjärnträning.

– Under en sådan här dag får de chansen att reflektera kring sig själva utifrån hälsa, självkänsla och personlig utveckling.