Agnetha Degerstedt är polis i Östhammar. Hon är också hundägare och många gånger när hon varit ute på sina hundpromenader har hon tänkt att hundägarna skulle kunna vara polisens extraögon ute i samhället.

– De rör sig ute på gatorna alla olika tider på dygnet, säger hon.

För en tid sedan fick hon höra att Kerstin Malm, en poliskollega i Stockholm, gjort verklighet av liknande tankar och startat ett projekt som hon kallar NOS.

Syftet med projektet är att informera hundägare om hur viktiga deras iakttagelser kan vara, både när det gäller pågående brott och förberedelser till brott.

– En vanlig missuppfattning bland allmänheten är att man måste samla flera bevis innan man hör av sig, men vi vill i stället att man ska höra av sig så fort man ser något som verkar misstänkt.

Pågående brott rapporteras till 112, men annars kan tipsaren ringa 11414 eller gå in på polisens hemsida och där fylla i ett formulär.

– Ingenting är för litet att rapportera om och det är sedan vårt jobb att se om det är något att gå vidare med.

Agneta Degerstedt menar att många hundägare redan i dag har ögonen på skaft, men att det alltid går att göra mer och det är det hon vill lära ut i samband med flera planerade informationsträffar runt om i norra delen av Uppsala län.

– Vi vill helt enkelt få hundägarna att bli mer brottsmedvetna under sina promenader, avslutar hon.