I tio års tid har Svenska Newfoundlandshundklubben (SNK) förlagt hundhelger till Simbadet vid Stordammen i Österbybruk. En gång på försommaren och en gång i slutet av säsongen.

– Badet här är perfekt. Det finns nämligen många säkerhetsregler kring exempelvis hur djupt det måste vara och hur långt det får vara från brygga till vattenyta, säger Petra Weylandt, aktiv i SNK:s Östra region och även tävlingsledare den här helgen.

– Det är heller inte alla badplatser som är vänligt inställda till hundar, men här får vi alltid ett fantastiskt väl mottagande.

Artikelbild

| Leonbergern Enya älskar vatten och apporterar gärna tillsammans med sin matte Marre Stigell.

Den här helgen deltar sju ekipage och för att få tävla har alla hundar klarat det obligatoriska sim- och räddningsprovet (simma 50 meter, simma ut till förare 15 meter ut i vattnet och bogsera denne till land samt hämta föremål 10 meter ut i vattnet och föra upp det på land).

– Under lördagen kör vi ett träningspass före lunch och ett på eftermiddagen. Därefter får hundarna vila till söndagen, då vi kör tävling i flera olika klasser, säger Petra Weylandt.

Newfoundlandshunden har tillsammans med sina artfränder landseer och leonberger simhud mellan tårna, något som gör den lämplig för vattenträning. Den älskar också vatten, arbetar gärna och är en skicklig livräddare.

– I Nya Zeeland används den som räddningshund och kan faktiskt firas ner från helikopter, men i Sverige är den inte godkänd för livräddning annat än som ett moment i våra tävlingar.

Artikelbild

| Ett av tävlingsmomenten innebär att hunden ska simma ut till båten och dra den in till land.

På stranden vid Stordammen i Österbybruk står Lotta Silwer från Tungelsta tillsammans med sin två och ett halvt år gamla newfoundlandshund Jackie.

– Vi har precis börjat med den här typen av träning. För en månad sedan klarade Jackie sim- och räddningsprovet och den här helgen väntar vår första tävling i startklassen. Det är spännande och jag simmar själv en del på öppet vatten. Hon kan självklart inte följa med när jag simmar längre sträckor, men det vore roligt om vi skulle kunna simma lite mer tillsammans framöver.

Artikelbild

| Delfi är en Landseer. Här väntar hon ivrigt på order från sin matte Lotta Andersson.

Så ger hon order till sin hund om att hämta den "nödställda" figuranten ute i vattnet.

Jackie hoppar ut i vattnet, simmar till Lotta Andersson och låter henne hålla i selen när hon simmar tillbaka mot land.

Artikelbild

| Newfoundlandshunden Jackie drar in "nödställda" Lotta Andersson till land.

– Bravo Jackie, ropar Petra Weylandt från bryggan och teaterviskar att det finns mycket potential i den nybörjaren.

På stranden applåderas det, matte förser Jackie med godsaker och själv ruskar hon ur sin blöta päls. Både en och två gånger – innan hon är redo för ett nytt och kul uppdrag.