Idéer till skulpturstig visas på utställning

Åtta metallkonstnärer från nätverket Transformation ställer ut sina verk på Sadelmakarlängan i Österbybruk.

Katarina Persson, projektledare.

Katarina Persson, projektledare.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-11-14 10:00

Förhoppningen är att verken så småningom ska pryda olika platser i Österbybruk och Dannemora för knyta samman andra verk i området, och således skapa en skulpturstig. Metallskapelserna är endast förslag och är gjorda i en avsevärt mindre storlek än om de skulle vara placerade i en offentlig miljö.

Konstnärerna spenderade en dryg vecka i Österbybruk i augusti för att inspireras av närområdet, detta med hjälp av vandringar, studiebesök och föreläsningar. Konstnärerna har därefter gjort olika tolkningar på omgivningarna.

– Tanken var att de skulle fokusera på delar i närområdet som annars inte får så mycket uppmärksamhet, som till exempel brännstålsugnarna och Bagges blåsmaskin. De har verkligen tänkt efter och inspirerats av platsen, säger Katarina Persson, som tillsammans med konstnären Pär Forsgren, projektleder.

I händelse av att skulpturstigen blir verklighet finns en tanke om att hitta sätt att samarbeta med lokala industrier. Dessförinnan kommer en förundersökning att göras.

Konstnärerna i nätverket Transformation har alla gått Stenebyskolans utbildning för offentlig miljö i Dalsland och är specialister på att arbeta med stora verk i offentlig miljö. Utställningen startade den 2 november och pågår fram till den 24 november. Deltagande konstnärer: Lina Söderberg, Pär Forsgren, Ludvig Ödman, Alexander Brandt, Johanna Rosenlund, Carl-Johan Gunnarsson, Siri Tolander och Mikael Oo.

Utställningen på Sadelmakarlängen pågår fram till den 24 november.
Utställningen på Sadelmakarlängen pågår fram till den 24 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!