Söderödagen har ordnats varje år sedan slutet av 1980-talet och till en början stod Söderögårdens bygdegårdsförening som ensam arrangör.

För tiotalet år sedan fick bygdegårdsföreningen dock stöd av Söderöns hembygdsförening och fram till i år har de arbetat med arrangemanget tillsammans.

– Men nu står vi som ensam arrangör igen. Hembygdsföreningen kände att det var för mycket jobb och drog sig därför ur, säger Margaretha Mattsson, ordföranden i Söderögårdens bygdegårdsförening.

Att det är mycket jobb kan hon intyga, men det är ett roligt jobb och mycket kommer att vara sig likt vid årets upplaga – även om arrangörsföreningen bantat bort några delar.

– Vi kommer att ha skattjakt för barn ute i hagen, ponnyridning och fiskdamm. Dock blir fiskdammen bara för barn i år och inte för gubbar och gummor som vi haft under några år.

– Vi har också bestämt oss för att inte ha någon kobingo och vid serveringen rationaliserar vi bort smörgåsarna. Men det finns massor av fikabröd, korv och hamburgare, så besökarna kommer nog att kunna äta sig mätta i alla fall.

Förenkling och indragning av aktiviteter i viss mån, alltså. Men mycket återkommer också; som exempelvis sånggruppen Lady Singers, utställare och försäljare.

Och så finns det plats för en nyhet. Parkourinstruktören Ronnie Manfredsson kommer nämligen att visa parkour – en träningsform som går ut på att utövaren ska kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel.

– När vi planerade programmet kom parkour upp som en idé. Jag hade inte hört talas om det tidigare, så jag är mycket spänd på vad Ronnie kommer att visa, säger Margaretha Mattsson och fortsätter:

– Han kommer även att låta barnen få prova på och dessutom är han vår trollkarl för dagen.

Antalet besökare på Söderödagen har de senaste åren legat kring 600 personer och så många hoppas Margaretha Mattsson på även i år.

– Det här är en dag för hela familjen och såväl åretruntboende som turister och sommargäster brukar lockas hit.

Fotnot: Söderödagen äger rum söndagen den 15 juli kl 12.00–15.30 vid Söderögården i Långalma, utanför Östhammar.