Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) hade bakat äppelkaka och det fanns också smörgåstårta och cider för den som var hågadvid Socialdemokraternas valvaka på Kvarnen i Gimo på söndagskvällen.Men även om folk åt och tycktes ha trevligt åkte en hel del mungipor nedåt när SVT:s vallokalsundersökning presenterades vid 20-tiden. Många tidigare S-väljare tycks ha gått till SD.

– Det känns inte bra i magen nu. Är man LO-medlem borde man inte rösta på det parti som står längst ut till höger, sa Tomas Bendiksen (S) som själv är engagerad i fackförbundet Metall inom LO.

Riksdagsledamoten Sanne Eriksson (S) som även är engagerad i kommunpolitiken försökte hålla hoppet uppe.

Artikelbild

| Många försökte hålla humöret uppe på Socialdemokraternas valvaka på Kvarnen i Gimo. Längst t v skymtar Lotta Grehn följt av Maisoon Mugrabi.

– Det är otroligt jämnt mellan blocken, och vi har gjort allt vi kan i valrörelsen, sa Sanne Eriksson.

Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) har haft en positiv känsla under valkampanjen i kommunen. Hon tror att många kan ha röstat på ett sätt i kommunvalet, och valt ett annat parti i riksdagsvalet.

– Väldigt mycket tror jag att det är så den här gången. Flera har sagt att jag röstar på er i kommunen, men på SD i riksdagen. Jag känner inte att det har funnits något missnöje i stort med hur vi har jobbat här.

Är det något område där du kan vara själv­kritisk?

– Jag önskar att vi hade kommit längre med vård och omsorg, när det gäller delaktighet och inflytande för personalen. Det känner jag långt in i hjärtat.

När 6 av 14 valdistrikt i Östhammars kommun var räknade klockan 23.37 såg S ut att bli största parti i kommunvalet, med 34,5 procent av rösterna. Därefter M med 16,3 procent och C med 14,0 procent. SD når 12,1 procent (+3,6). Uppåt har det även gått för Lokalpartiet Boa (Borgerligt alternativ) som ser ut att öka med 2,1 procentenheter till 7,1 procent. För S är resultatet en tillbakagång med med 7,3 procentenheter.