De har följts åt genom livet, Engla Pettersson och Johanna Ling, utan att egentligen känna varandra.

– Vi gick i samma klass i Gimo under uppväxten, men var i olika gäng och umgicks inte, säger Johanna Ling.

Sedan flyttade Johanna till Östhammar och bildade familj, samtidigt som Engla gjorde det i Gimo. Båda har barn som nu är tio och sju år, båda tycker om att blogga och båda har dessutom närt en dröm att starta en podcast.

Artikelbild

| Poddare. Johanna Ling och Engla Pettersson startade nyligen Inspopodden - för att de saknade en podd där de själva kunde känna igen sig. Här under en afternoontea på herrgården i Gimo.

Podcast är ett engelskt ord för en metod att publicera – och för lyssnare att prenumerera på – ljudfiler via Internet. På svenska kan det också kallas poddsändning eller poddradio och vem som helst kan starta en podd.

– Jag saknade en podd för tjejer i vår ålder. Vi är 35 nu och jag ville känna igen mig, få höra om vanliga kvinnor som vågat starta eget. Som blivit mamma och som får vardagen att fungera, säger Engla Pettersson.

Att starta en podcast på egen hand var dock inget alternativ. Poddarna bygger på att två eller flera personer sitter och samtalar med varandra och Engla hade ingen att göra det med.

Det hade inte Johanna heller, tills hon kom att tänka på Engla. Den gamla klasskamraten som hon genom åren har följt via sociala forum på Internet och främst genom Englas showroom, en blogg som Engla haft sedan hon var 23 och som hon livnärt sig på de senaste fem åren.

Artikelbild

| Poddare. Johanna Ling och Engla Pettersson startade nyligen Inspopodden - för att de saknade en podd där de själva kunde känna igen sig.

Johanna tog kontakt och i mitten av oktober träffades de för ett, som de sa, förutsättningslöst möte.

– Jag tror att det gick ett par minuter innan vi bestämde oss för att köra och ett par veckor senare släppte vi vår första podd, säger Engla Pettersson.

Varje torsdag är det poddsläpp och under de timmeslånga programmen pratar Johanna och Engla mycket om inspiration, vad som driver dem och hur det är att starta eget som ung, mamma och kvinna.

De pratar helt utan manus eller stolpar och sedan skickar de materialet till Fredrik Broberg, som paketerar in avsnitten i lämplig musik.

– Vi kan inte det själva, så utan Fredrik skulle det inte bli någon podd.

I sina respektive bloggar – dagböcker på Internet där läsarna kan kommentera inläggen – är Johanna och Engla personliga och det krävs, tycker de, för att inläggen ska locka till läsning.

Men i podden är de också privata och det ger ytterligare en dimension till samtalen. Att de vågar berätta om egna erfarenheter och att det är möjligt eftersom lyssnarna, till skillnad från läsare av skrivna texter, kan höra nyanser i rösterna.

– I det senaste avsnittet pratar vi exempelvis om otrohet och svartsjuka och det skulle inte ha blivit lika bra utan våra egna upplevelser, säger Johanna Ling.

Tio poddavsnitt är det tänkt att bli fram till nyår, men det slutar inte där. 2018 ser Engla och Johanna som det år som kan komma att bli deras viktigaste hittills i karriären och det stannar inte vid Inspopodden.

En Youtube-kanal är inte långt borta, säger de lite hemlighetsfullt. Och så vill de föreläsa.

Om vad?

– Om entreprenörskap, men också på skolor om barns och ungdomars vanor på Internet. Vi rör oss så mycket där själva och har barn som är på väg in, så det är mycket aktuellt i våra liv.