Tolv kor och lika många kalvar av rasen Angus släpptes ut i det fria för första gången den här säsongen.

För kalvarna som föddes i vintras var friheten i Hargs naturliga miljö efterlängtat. Och vilket skådespel de lössläppta korna och ystra kalvarna bjöd på.

Publiken trivdes i sommarvärmen och slog sig ner i gröngräset eller på de små mjuka kullarna med egen picknickkorg.

Artikelbild

| Kalvarna skuttade och hoppade och tycktes få mängder av ny energi av den friska vårluften.

27-åriga Simone Beck-Fries, som tog över egendomen Hargs bruk för åtta år sedan efter sin far Carl G Beck-Fries bortgång, var helt överväldig över det stora intresset som kosläppet drog till sig.

– Jag hade ingen aning om hur många som skulle komma, jag vågade inte gissa, säger Simone som hade fullt upp att bjuda besökarna på gratis kaffe. Till sin hjälp hade hon Sofie Rönnqvist.

För Simone har kosläppet flera poänger:

– Dels så vill jag göra något i Harg ett år som det här då bruket firar 350 år. Men jag ser också kosläppet som ett sätt att hålla landsbygden levande. Jag tycker också kosläppet är ett utmärkt tillfälle att visa och bjuda in allmänheten till Hargs bruk, säger hon.

Artikelbild

Hargs bruks djurskötare Konny Lindquist fick hjälpa några av kossorna och kalvarna på traven att kommut ut i hagen.

Allt medan de lössläppta korna och kalvarna skuttade omkring och busade och såg ut att få massor med ny energi av den friska vårluften njöt besökarna. Många dokumenterade kosläppet med att foto från sina mobiler.

När UNT frågade några av besökarna "vad är kosläpp för dig?" svarade man så här:

Artikelbild

| Simone Beck-Friis (th), är den nionde generationen på Hargs bruk och arrangerade kosläppet. Hon fick att servera kaffe av Sofie Rönnqvist.

– Barndomsminnen! Jag har inte varit på något kosläpp sedan jag var i sexårsåldern. Jag vill uppleva det igen, säger Monica Hallberg som bor i Hargshamn.

– Jag och min fru Telle ville göra något skoj med barnbarnen Moa och Alice, så därför kom vi hit. Det är så härligt att se korna och kalvarna när de släpps lösa så här första gången på säsongen, säger Claes Pettersson.

Artikelbild

| Vilken folkfest det blev när Hargs bruk bjöd på kosläpp på Kristi himmelsfärds dag.

– Det är säkert tio år sedan jag såg ett kosläpp senast. Förr såg jag kosläpp ofta, det är skoj att det kommer tillbaka. Jag har häst och älskar djur, det intresset lockade mig, säger Stig Hedlund från Gimo.

När transporten kom med alla korna och kalvarna som skulle släppas ut i det fria fick Hargs bruks djurskötara Konny Lindquist hjälpa några av djuren på traven för att komma ut. Han fick alla genom grindhålet utan större krångel.

Artikelbild

| Publiken trivdes och förevigade kosläppet.

En kalv smet ut genom stängslet till inhäganden och ställde till med dramatik.

– Jag är övertygad om kalven kommer tillbaka hem när den börjar bli hungrig, säger Simone Simone Beck-Fries hoppfullt.