I slutet av sommaren drog Uppsala konstnärsklubb, med ekonomiskt stöd av Region Uppsala, i gång ett projekt kallat Konst på plats.

Projektets ambition är att öka den konstnärliga aktiviteten i Uppsala län utanför städerna Uppsala och Enköping och projektledare är Katarina Sundkvist Zohari.

Det första hon ville genomföra var en utställning där hon handplockat verk från flera olika konstnärer, med flera olika uttryckssätt och från flera olika platser.

Artikelbild

| Sara Linderoth är konstnär, men också deltidsanställd av Uppsala konstnärsklubb. Inför utställningen Med andra ögon hjälpte hon till att ställa lokalen i ordning.

– Totalt medverkar sex konstnärer och fyra av dem är medlemmar i vår konstnärsklubb. De andra två är inte medlemmar och en av dem bor till och med i Spanien, säger hon.

Den spanska konstnären heter Agustín Ortiz Herrera och hans bidrag är en video som visas i ett av den gamla banklokalens inre rum.

– Han läste på Konstfack här i Sverige och videon gjorde han under sin skoltid. Den utspelar sig på herrgården här i Österbybruk, så det känns väldigt roligt att få visa den här, säger Katarina Sundkvist Zohari och fortsätter:

– I rummet bredvid, det gamla bankvalvet, har vi ställt i ordning ett av bankfacken. I det visas också en video; av Helena Laukkanen.

Artikelbild

| Videoverket Words of vision utspelar sig i och omkring herrgården i Österbybruk och just nu ingår det i Uppsala konstnärsklubbs utställning Med andra ögon.

Utställningen har fått namnet Med andra ögon och visas fredag–söndag under vecka 49 och 50. Invigningen hölls det gångna veckoslutet.

Förutom de två video-installationerna finns här också tavlor i olja av Jim Frykholm, fotografier av Marianne Lind samt fotografi, målning och teckning av Leicy Olsborn Björby.

Artikelbild

| Inför öppningen av utställningen Med andra ögon hängde Katarina Sundkvist Zohari en tavla av Leicy Olsborn Björby.

– Dessutom har vi verk av Maria Nöremark. Hon har gjort elva skulpturer i hönsnät och gips med två harar i varje.

Utställningen i Österbybruk är konstprojektets första aktivitet och att den blev av i just Österbybruk kan konstnärsklubben tacka sin medlem Katarina Persson för. Hon driver Sadelmakarlängan på orten och hon visste att den forna banklokalen stod tom.

Projektet pågår även hela 2019. Totalt bidrar Region Uppsala med 140 000 kronor och under nästa år väntar flera spännande aktiviteter.

Katarina Sundkvist Zohari nämner bland annat ett pedagogiskt arbete vid fritidsgården i Morgongåva under våren, där konstnärer – kanske graffitikonstnärer, det är inte klart än – kommer att besöka fritidsgården och låta ungdomarna få prova på att måla.

– Jag hoppas också att vi kan få till en utställning i fritidsgårdens lokaler, så att ungdomarna får uppleva konst på nära håll.

En annan del i projektet är den som ska genomföras vid societetshuset Källör i Östhammar. Ganska snart ska en konstnärsgrupp sättas samman och den ska sedan – på ett övergripande tema – producera konst tillsammans, med målsättningen att ett resultat ska kunna visas upp i slutet av sommaren.

Men först ut är alltså utställningen i Österbybruk. Katarina Sundkvist Zohari hoppas att Österbyborna ska bli nyfikna på den och kanske titta in när de ändå åkt till centrum för att handla.

– Det vore också roligt om skolans elever kommer till utställningen. De har ju så nära och på bildlektionerna skulle jag kunna berätta om konsten för dem.