Den gamla brukshandeln i Harg är inte lägre en affär. I stället fungerar den som konsthall för Östhammar konstnärsförenings medlemmar i sommar.

– Vi har haft utställningar i Harg under många, många år. Vi brukar vara i bruksgården, vid klockstapeln, men det var upptaget i år. Nu är vi i den gamla affären, säger Anne-Britt Stigsdotter, ordförande i konstnärsföreningen och som tillsammans med Eva Douhan Lundkvist först ställer ut i Harg.

Utställningen i brukshandeln pågår i åtta veckor. Varje lördag är det vernissage för de nya konstnärerna som ställer ut. Östhammars konstförening har ungefär 70 medlemmar med vitt skilda tekniker och som kommer från olika platser.

Artikelbild

| Agneta Wallner och Tina Törnqvist står bakom initiativet Hantverk i Harg i brukets gamla tvättstuga.

– Många utgår från kommunen, men jag bor i Örbyhus, några är från Uppsala och vi har en som bor i Portugal. Vi är en växande förening med många olika tekniker, säger Anne-Britt Stigsdotter.

Anne-Britt Stigsdotter har i år fokuserat på kollage och målningar i akryl. Eva Douhan Lundkvist har valt en annan väg.

– Jag har mer och mer börjar syssla med textilskulptur. Jag har även utvecklat mina gamla tekniker, tovat och broderat, säger Eva Douhan Lundkvist.

I lördags var det en annan långårig verksamhet som hade sommarpremiär. I den gamla tvättstugan slog Hantverk i Harg upp portarna för säsongen.

– Vi har hållit på i 33 år. Det är många som kommer tillbaka hit år efter år och det är jätteroligt, säger Agneta Wallner som står bakom initiativet tillsammans med Tina Törnqvist.