Under året har Östhammar firat 650 år som stad. Det nya konstverket vid Källör är en del i jubileumsfirandet. Fisken, som är en del av Östhammars stadsvapen, har ett innandöme av frigolit och ett ytterhölje av betong. Skulpturen har prytts av stenar som 520 elever målat motiv av hus och städer på.

– Föreningen Konstvarning har jobbat med Kristinelundsskolan och Edsskolan i Östhammar och Snesslinge skola, säger Camilla Holewa och fortsätter:

– Ungarna har varit väldigt fantasifulla och en del har målat hus som verkligen finns i Östhammar. Till exempel Frösåkershallen, Rådhuset och Willys.

Artikelbild

| Camilla Holewa och Kristina Jansson har tillsammans med 520 elever på Östhammars skolor skapat en fisk med bilder på hus och städer.

I fyra veckor har Camilla Holewa och Kristina Jansson med hjälp av fler medlemmar från konstföreningen jobbat med att gjuta fisken.

– Vi har jobbat sex timmar varje dag. Det är ett jätteprojekt och lite större än jag trodde innan vi började med det här, säger Camilla Holewa.

Projektet har till viss del finansierats med pengar från Östhammar kommun och från Föreningslyftet samtidigt som Konstvarning bidragit med arbetstimmar.

Camilla Holewa tycker att det varit roligt att så många elever varit med och skapat fiskkonstverket.

– Det har varit jätteroligt. Alla kan göra något för att bidra, i stället för att en gör allt. Barnen har fått styra lite hur det här projektet skulle bli.

25 september invigs konstverket.

– Då blir det stort ståhej med glassbil och allt möjligt här vid Källör, säger Camilla Holewa.