I Bruksgymnasiet i Gimo finns en stor samling påkostad konst. På torsdagen hade Gunnar Ahlbäck, som tidigare var mattelärare på skolan, en guidad konstvandring. Han var även med i Bruksgymnasiets konstgrupp som såg till att lokalerna utsmyckades.

– Vi i konstgruppen drev fram det här när gymnasiet byggdes. Vi övertalade kommunen att de skulle satsa en procent av byggnadskostnaderna på konstnärlig utsmyckning, säger han.

Enligt Gunnar Ahlbäck var det Unn Torell, som har samordnat Festival Östhammar, som frågade om han kunde ge rundvandring.

Artikelbild

| Järnverket. Roine Jansson har målat tavlan som föreställer järnverket i Österbybruk.

– Jag är fortfarande engagerad i skolan. Jag tillverkar diplom och gnäller på dem när de gör ändringar i lokalerna, säger han och skrattar.

Under guidningen fick besökarna bland annat veta historien bakom konstverken i byggnaden. Gunnar Ahlbäck förklarade även att Bruksgymnasiet är uppbyggt som ett gammalt bruk, såväl på insidan som på utsidan. I F-huset hade han sina mattelektioner och där är det linjer målade längs hela väggarna där Gunnar Ahlbäck har markerat ut när kända matematiker levde.

– Här har vi även trädet med matematikens fyra grenar som är tillverkad av eleverna och användes som undervisningsmaterial. I trädet hänger de fyra platonska elementen, de är svetsade i skolans verkstad.