Det är söndag eftermiddag och från församlingshemmet på Gräsö strömmar sång och musik ut genom de öppna dörrarna.

Popgruppen LIN-D från Örebro håller körworkshop för barn och unga – där också några större barn (läs vuxna) lyckats få plats – och engagemanget går nästan att ta på.

– Ni är fantastiska, vet ni det, ropar körledaren Linda Lindéh.

Artikelbild

| Deltagare i söndagens körworkshop i Gräsö församlingshem, under ledning av Linda Lindéh.

Hon är mamma till syskonen Dennis, Emmy och Ella Lindéh, de tre medlemmarna i LIN-D, och för ljudet svarar pappa Tomas.

– Vi lever på musiken och både sjunger och spelar själva, men vi hjälper också andra artister, säger Tomas Lindéh.

Körworkshops har de hållit många gånger, dock aldrig tidigare i Östhammars kommun, och målet för dagen är att deltagarna ska lära sig refrängerna till fyra låtar; skrivna av mamma och pappa Lindéh.

– Det här är roligt och texterna är lätta att lära sig, säger Mathilda Egemalm från Öregrund.

Artikelbild

| Ella är 14 år och yngst i familjen Lindéh. Tillsammans med sina syskon Dennis och Emmy bildar hon popgruppen LIN-D.

Tillsammans med Irma Myhrberg och Majja Altis sjunger hon i Svenska kyrkans barnkör i Öregrund och det är deras körledare där som lockat dem att vara med på workshopen.

Körledaren heter Elin Scott och hon är också en av personerna bakom den kommande veckans konstaktiviteter för barn och unga.

Artikelbild

| Körworkshopen i Gräsö församlingshem på söndagen inledde barnens konstvecka på ön. Till vänster i bild körledare Linda Lindéh. Till höger syskonen Ella, Dennis och Emmy Lindéh.

Merparten av dessa kommer att äga rum i församlingshemmet, vara öppna för barn i alla åldrar, vara gratis och ha olika inriktning.

Måndagen har yoga som tema, tisdagen bjuder på blomsterkunskap och målande, onsdagen på skapande i lera, torsdagen på collage, fredagen på slagverk och rytmer och lördagen på teaterlek och dramatik.

Artikelbild

| Popgruppen LIN-D består av syskonen Ella, Dennis och Emmy Lindéh. På söndagen besökte de Gräsö för att hålla i en körworkshop.

– Tidigare år har vi haft enstaka dagar med aktiviteter för barn och unga, men det här är första gången vi arrangerar en hel vecka, säger Elin Scott.

Repetitionerna går som planerat och Linda Lindéh är nöjd med sina adepter. De fyra låtarna är genomsjungna flera gånger och nu fokuseras på rörelserna till en av dem.

– Låten heter "Vi vill festa" och hur kan man stå still när man festar, ropar hon.

Det går inte, förstås. Alla deltagare i körworkshopen hoppar i takt till musiken, klappar händerna och sträcker upp dem mot taket.

UNT:s reporter smyger ut ur församlingshemmet. En stund till ska det övas, sedan blir det någon timmes paus innan det är dags för konsert i Gräsö kyrka.

En konsert där resultatet från workshopen ska framföras, liksom några låtar i rent konsertformat av de tre syskonen Lindéh.