Kyrkogård utökar med askgravplats

Under söndagen invigs en ny askgravplats på kyrkogården vid Dannemora kyrka.

Hans Gustavsson och Sören Palmquist framför den nya askgravplatsen i Dannemora.

Hans Gustavsson och Sören Palmquist framför den nya askgravplatsen i Dannemora.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-10-13 07:32

En askgravplats kan beskrivas som ett mellanting mellan minneslund och gravplats. Det finns inga krav på omvårdnad och du betalar för skötsel i 25 år, därefter finns möjlighet att förlänga om de anhöriga så önskar. På askgravplatsen i Dannemora kommer urnorna att sättas ner i jorden utanför kanten på platsen och sedan placeras ett namn på den intilliggande stenen. 

– Man har ju oftast bara två alternativ, gravsten eller minneslund, men nu finns ytterligare ett, säger Hans Gustavsson, kyrkorådsordförande vid Dannemorabygdens församling.

Vid askgravplatser är det helt okej att sätta snittblommor och tända ljus, men inte plantera något. Askgravplatser kan se olika ut i sitt utformande. I Dannemora består den av två ringar med 24 platser totalt. Minst tre urnor får plats vid varje sten om man skulle vilja ha flera urnor i samma grav.

– Det finns en efterfrågan och jag tror den komma öka allteftersom folk blir varse om att den finns. Det blir ett bra och enkelt alternativ för anhöriga som kanske inte har möjlighet att sköta om en grav men ändå vill ha en plats att gå till, säger Hans Gustavsson.

I samband med söndagens invigning sker också den traditionsenliga älgjaktsgudstjänsten, för att markera starten på älgjakten. Här bjuds det bland annat på fika och underhållning från Österby spelmän.

– Det är en rolig tradition som hållit på med i över 20 år, säger Sören Palmquist, boende i Dannemora och en av de ansvariga för älgjaktsgudstjänsten.

En askgravplats är ett mellanting mellan minneslund och gravplats.
En askgravplats är ett mellanting mellan minneslund och gravplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!