En gul buss svischar förbi och Carina höjer återigen handen till hälsning. Busschaufförerna kommer ofta in till macken när de har rast så vid det här laget känner Carina Eichinger nästan allihop. När hon och hennes dåvarande man köpte Shellmacken i Öregrund 1989 var lokalerna trånga och mörka. Tjugofem år gammal sågs hon som en frisk fläkt i branschen. Sedan dess har trettio kvadratmeter blivit nittio och mycket har förändrats.
– Tidigare var det mest män som arbetade på mackar, så folk var nog ganska förvånade över att se mig här. Men jag har bara fått positiv respons – jag tror gubbarna tyckte det var kul att det var en snygg tjej som tog över. Och nu har vi faktiskt bara tjejer som sommarjobbar här. När killarna märker att de måste baka och sälja korv är de inte intresserade av jobbet längre, säger Carina Eichinger och räknar in ännu en tjej i jobbligan, dagens UNT-reporter, som ska testa på att lära sig de olika korvtillbehören.

Per Freudenthal bor i Uppskedika men har kommit hit till Shellmacken bara för att köpa just korv.
– Visst finns det korv på närmare håll än här, men i Öregrund är den godare och personalen trevligare, säger han.

Han har sina favoriter – kabanoss och kryddstarka driver – något annat slinker aldrig ner. Carina försöker sälja in kommande korven zorba.
– Jaha, det låter grekiskt det.
– Ja, det är till och med tsatsiki på den! säger Carina övertygande, men Per Freudenthal ser fortsatt skeptisk ut. Det är kanske ingen högoddsare att tro att det blir en kabanoss även nästa gång.

Artikelbild

| Gott i värmen tycker Josefine Pettersson och Nova Skjaeret som kom till Öregrund på ett dagsbesök och stannade till vid Shellmacken.

Men tiderna förändras och det var längesen Shellmacken i Öregrund enbart sålde bensin. Nu är det morotskaka och chokladbiskvier i stället för lösgodis som säljer.

Tillsammans med sommarjobbaren Micaela Börjesson guidar Carina Eichinger sin nya UNT-praktikant rätt bland bilshampon, hyrfilmer och snabbmat. Filmer ska märkas om och placeras på rätt plats i topplistan. Korv ska serveras och mos slevas upp. Och så var det ju glassmaskinen också.
– Har du hällt upp mjukglass någon gång? undrar Carina och jag säger nej men tänker sturskt att hur svårt kan det vara. Svårt visar det sig. Maskinen sprutar ut glass alldeles för snabbt och jag snurrar febrilt på struten. Plötsligt bestämmer jag mig av någon anledning för att byta riktning, vilket resulterar i att glassen ser ut som en snedvriden kringla.
– Det gör inget, säger Carina och snurrar fram en ny ur maskinen. Och det blir jackpot för killen som tålmodigt väntat på sin glass – den misslyckade kringlan får han gratis.

Ett av Carina Eichingers största intressen är inredning och det märks i butiken. Toaletten har av lokala medier utsetts till Upplands finaste kundtoalett.
– Och i Amelia fanns vår toalett med på en lista över sevärdheter i Sverige. Det pratades om midsommarsolen i norr, Marstrand i söder... I Uppland fanns vår toa.

Och ja, med en kristallkrona i taket, en Mona-Lisa på väggen, och en gästbok där glada toalettbesökare skrivit om vilket nöje toalettbesöket var tillhör Shells kundtoalett ovanligheterna. ”Värt en omväg” skriver någon. I den röda veloursoffan i kaféhörnan sitter Börje Eriksson från Gräsö.
– Det här är det bästa kaféet i hela Öregrund, man träffar alltid någon man känner. Jag åker hit varje fredag samtidigt som jag gör veckohandlingen. Men den här veckan var jag tvungen att byta dag eftersom jag fick en tid på vårdcentralen, säger han och sörplar på kaffet.

Artikelbild

| Nästan soppatorsk i Monarken MCB 1270 årsmodell 1970 – då stannar Åke Sjöström till vid Shellmacken.

Att veckoschemat sprack verkar Börje Eriksson ta med ro.
– Jag kan ju faktiskt komma tillbaka flera dar i rad om jag vill.