Som femfaldig svensk mästare i multisport – en extremt krävande lagsport där det ingår cykling, paddling, tracking (löpning/vandring) i flera dygn – har John Karlsson en hel del erfarenheter om hur man kan få ut det bästa av sig själv. På tisdagen talade han inför eleverna på Bruksgymnasiet i Gimo och eleverna från Wilhelm Haglunds gymnasium under rubriken ”Bli bäst på att vara du”.

Under uppväxten i Östhammar ägnade sig John Karlsson åt såväl ishockey och fotboll som golf, men strax efter gymnasiet fick han en fråga av en äldre kompis om han inte vill vara med och springa ett 7,5 milslopp mitt i natten på en bana i Stockholm.

– Jag hade bara sprungit 5 kilometer förut, och tänkte att det lät häftigt att springa mitt i natten och se gryningsljuset komma. Jag gillar utmaningar, berättade John Karlsson inför eleverna som knappt fick plats vid Stora torget.

Artikelbild

| Flerfaldig mästare. John Karlsson är till vardags officer och bosatt i Hjo vid Vättern, men åker även runt och föreläser i landet om sina framgångar inom multisport och vikten av att tro på sig själv. På tisdagen gästade han Bruksgymnasiet i Gimo.

Själva loppet flöt på rätt bra. Trots sämre träning, kost, vila och utrustning än många andra tog han sig i mål snabbare än flera rutinerade långdistanslöpare. Men dagen efter kunde John Karlsson inte lyfta benen när han skulle upp ur sängen. Han var övertygad om att han blivit lam och skjutsades av föräldrarna till sjukhuset, där man konstaterade att benen fungerade som de skulle men att muskulaturen blivit överbelastad. Det blev en tankeställare för John Karlsson och han drog en slutsats som blivit en ledstjärna genom hela hans idrottskarriär:

– I psyket var jag bättre förberedd än alla andra. Därför har jag aktivt jobbat med psyket lika mycket som jag varit med min träning. Hur mentalt förberedd du är kan avgöra om du vinner eller kommer tvåa.

John Karlsson talade om vikten av att inte försöka göra allt på en gång – träning har sin tid, liksom jobb och familj. Han nämnde även betydelsen av samarbete inom multisport och vad som händer om man inte håller koll på varandra. Efter flera dygns tävlingar räcker det att en i laget klappar ihop för att laget ska tvingas bryta.

Vård- och omsorgseleverna Elise Vähäkuopus och Josefine Andersson och tyckte att det var spännande att höra John Karlsson berätta om sin väg till framgång, även om de inte hade riktigt klart för sig hur de skulle kunna ha någon nytta av det. Båda spelar fotboll i Gimo IF.

– Det är viktigt att alla samarbetar, sade Josefine Andersson.

– Och att man har viljan, sade Elise Vähäkuopus.

Dagen avslutades med workshops i klassrummen om personliga mål, laganda och trygghet i skolan.