Sutharak Phompak och Billy Schardl har i ett års tid drivit butik med thailändska matvaror i Östhammar och nu utökar de sin verksamhet.

– Vi har hela tiden varit intresserade av postens gamla lokaler intill Coop, men innan vi fick tillträde till den har vi funnits bakom rådhuset, säger Billy Schardl.

Den 1 december slog de upp portarna till sin nya butik och i samma veva började de också sälja lagad mat.

Artikelbild

| Billy Schardl har lång erfarenhet av matvaruimport från Thailand och han tycker att svenskarna är duktiga på att plocka in det thailändska köket i sin matlagning.

– Vi måste ha klartecken från brandinspektionen innan vi kan öppna restaurangdelen, så den dröjer några månader till, men i maj räknar vi med att ha plats för 50 sittande matgäster.

Takeaway är det dock fritt fram för redan nu och paret Phompak-Schardl kommer tillsammans att laga alla de rätter som kommer att finnas till försäljning.

– Sex rätter kommer att vara stående på menyn, men vi kommer också att ha två rätter varje dag som växlar. En wokad och en kokad i kokosmjölk, säger Billy Schardl.

Redan i början av 1990-talet började han arbeta med import av thailändska matvaror och kort därefter gick han i lära hos en thailändsk kock i Bangkok.

Artikelbild

| I ett års tid har Sutharak Phompak och Billy Schardl drivit butik i Östhammar. Nu utökar de sin verksamhet med takeaway och till sommaren öppnar de restaurang.

– Det var en hård skola och han var mycket sträng. Bland annat sa han att om jag grillade eller stekte kyckling längre än en och en halv minut, då skulle han slå wokpannan i huvudet på mig, säger Billy Schardl.

Han klarade sig från sådan bestraffning och i dag tackar han sin läromästare för all kunskap han fick.

Importen av thailändska matvaror kompletterades snart med takeaway och restaurang. Först i Västerås och sedan i Borlänge, där han bott de senaste tjugo åren.

Hur hittade ni till Östhammar?

– Jag tillbringade mycket tid i Johannisfors under min uppväxt, så jag har alltid känt till trakterna här. Dessutom kom jag under många år hit en gång i månaden med mina thailändska varor, så kundkretsen fanns redan när vi beslutade oss för att öppna butik här.

Under en av sina många resor till Thailand träffade Billy Schardl för omkring tio år sedan Sutharak Phompak och hon följde med honom till Sverige.

Verksamheten driver de tillsammans och fram tills nu har de pendlat mellan bostäder och jobb i såväl Östhammar som Borlänge. Allt i Borlänge är dock avvecklat nu och inom kort räknar paret med att bosätta sig i Östhammar på heltid.

– Vi kommer att ha butiken öppen måndag–lördag mellan klockan 10 och 21. Takeaway-luncherna kan köpas mellan 11 och 14 och middagarna från 16 till 21, säger Billy Schardl och fortsätter:

– Med de öppettiderna måste vi finnas på plats här i Östhammar.