Cattis Johansson jobbar tillsammans med Johan Löfgren stenhårt för att få i gång en hotellverksamhet i centrala Östhammar. Paret flyttade till Östhammars från Stockholm för drygt två år sedan, och Cattis Johansson startade kaféet som ligger mittemot Rospinglan på Drottninggatan. På somrarna flyttar hon kaféverksamheten till Sjötorget.
– Det var ett stort steg att ta, vi trivdes jättebra i Stockholm och bodde mitt i city. Men vi hade sommarstuga i Sandika och snubblade över en annons om den här fastigheten av en slump. Sedan blev det så att vi flyttade hit, säger Cattis Johansson som i likhet med hela familjen trivs jättebra i Östhammar.

I fastigheten som de köpt ingår ett äldre gårdshus, och det är här som renoveringsarbetet nu pågår för fullt. Sju rum, varav två enkelrum, fyra dubbelrum och en lite större svit håller på att färdigställas. I enkelrummen och den större sviten finns kakelugnar, som dock inte går att elda i. Den gamla stilen, med trägolv och synliga timmerbjälkar, ska bevaras samtidigt som det på alla rum ska finnas moderniteter som trådlöst internet och tv.

Också egen dusch och toalett finns i samtliga rum - även om det i vissa fall handlar om minimala utrymmen. I ett av enkelrummen är badrummet bara 1,5 kvadratmeter, konstaterar Cattis Johansson med ett skratt.
– Vi funderade på om vi skulle ha ett gemensamt badrum för de två enkelrummen, men vi kom fram till att det ändå är skönt att ha eget badrum som man kan komma och gå till utan att krocka med andra.

Gårdshotellet är inte handikappanpassat.
– Vi har byggt rummen utifrån husets förutsättningar, och det är därför vi kallar det gårdshotell också. Man ska förstå att det inte är Scandic, säger Cattis Johansson.
Bergvärme ska installeras. Ny el har redan dragits in, liksom vatten- och avloppsanslutningar. Mycket jobb har Johan och Cattis gjort själva tillsammans med äldsta sonen som är målare. De har också släktingar som är elektriker och byggnadsarbetare som hjälpt till en hel del.
– Vi har många nära och kära som ställer upp, som tur är, säger Cattis Johansson.

På innergården finns syrener och fruktträd. Meningen är att gästerna ska kunna sitta här under fina sommardagar och äta hotellfrukost. På innergården finns också flera äldre hus.
– Det finns en jordkällare som är från medeltiden och en stallbyggnad som är daterad år 1719. Det känns kul att fler än vi får ta del av den här speciella miljön, säger Cattis Johansson samtidigt som hon sneglar på klockan.

Snart är det dags att öppna kaféet för dagen. Och inom ett par veckor kommer de första bokade gästerna till gårdshotellet. Då måste åtminstone en del av rummen vara helt klara. På sikt ska också en konferensdel med plats för åtta deltagare ställas i ordning.
– Även om vi är stressade nu så har vi läget under kontroll, tror vi! Vi kommer att fixa det här, så enkelt är det, säger Cattis Johansson innan det är dags att sätta på kaffet och slå i gång espressomaskinen.