Öbor drabbas när glesbygdsfärdtjänst fasas ut

Glesbygdsfärdtjänsten fasas ut i Östhammars kommun och Birgitta Ruukholm, boende på Ormön, drabbas hårt. Hon hänvisades till vanlig färdtjänst, men nekades.

Birgitta Ruukholm, boende på Ormön i Östhammars kommun.

Birgitta Ruukholm, boende på Ormön i Östhammars kommun.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-11-12 07:00

Den 76-årige pensionären Birgitta Ruukholm föddes på Ormön i Östhammars skärgård och har bott på ön i hela sitt liv. Dit går det bara att ta sig med båt och på senare tid har Birgitta varit beroende av glesbygdsfärdtjänsten för att kunna ta sig till och från ön.

– Jag har nyligen opererat höften och jag har väsentliga svårigheter med att gå och riskerar att falla. Jag ska dessutom operera höften snart igen, säger hon.

När hon var i kontakt med kommunen om beslutet att avveckla glesbygdsfärdtjänsten hänvisade de till vanlig färdtjänst och sa att hon ”fick skylla sig själv” som flyttat ut på en ö.

– Jag blev så ledsen. Jag tycker att jag har rätt att få välja var jag vill bo. Jag har dessutom inte flyttat ut hit, utan jag har ju alltid bott här, säger hon.

Birgittas dotter Louise Westerberg bor också på Ormön och får rycka in när hennes mamma behöver hjälp. Hon har skickat in en skrivelse till Östhammars kommun om en önskan från skärgårdsborna att det ska finnas kollektivtrafik i skärgården, och tar upp anropsstyrd kollektivtrafik som ett exempel. 

– Jag vet inte hur de tänker ibland. Det känns inte som de vill ha en levande skärgård längre. Det behövs rätt förutsättningar om vi ska ha fastboende kvar här, säger hon.

Kommunen tog till sig skrivelsen och ska nu utreda om det finns förutsättningar för att skaffa en kollektivtrafik i landsbygd, främst med fokus på skärgårdsborna. Margerata Widén Berggren (S), kommunalråd kommenterar:

– Vi har en väldigt bra dialog med öborna, de är ödmjuka och konstruktiva. Det är lättare att ha en reform som grundar sig i behov och inte i var man bor, därför tas glesbygdsfärdtjänsten bort. Men det betyder inte att vi ska ta bort möjligheterna, jag är övertygad om att vi kommer att hitta en bra lösning, säger hon.

Ska man skylla sig själv som bor på en ö?

– Självklart inte, jag kan inte gå in i enskilda ärenden men man får aldrig bemöta någon på det här sättet, säger Margareta Widén Berggren.

Louise och Birgitta ska nu komplettera Birgittas ansökan om vanlig färdtjänst. Utifrån rådande lagstiftning anser hon sig vara berättigad.

Fotnot: Glesbygdsfärdtjänst är ett alternativ till färdtjänst och erbjuds till personer över 65 år. Kommuner kan frivilligt erbjuda tjänsten till invånare och glesbygdsfärdtjänst har inget med vanlig färdtjänst att göra.

Birgitta Ruukholm och Louise Westerberg.
Birgitta Ruukholm och Louise Westerberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!