Framöver är det inte IOGT-NTO som kommer att driva biografen, står att läsa på Östhammars kommuns hemsida. Som UNT rapporterat är det klart att Björn Biografer driver Bio Storbrunn efter 1 september. Björn Biografer är en stor privat bioaktör och planerar för omkring 300 föreställningar per år på Storbrunn.

Men genom ett hyresavtal med Östhammars kommun har IOGT-NTO rätt att ha upp till 130 visningar per år på Storbrunn, till utgången av år 2020. Under den långa byggtiden på Storbrunn – som ska bli Östhammars nya kulturhus – har IOGT-NTO dessutom inte haft möjlighet att visa film alls. Hur föreningen ska kompenseras och hur det ska kombineras med Björn Biografers verksamhet, kan inte Östhammars kommundirektör Peter Nyberg svara på.

– Det är en diskussion som vi inlett och som vi ska fortsätta ha med IOGT-NTO.

Enligt Peter Nyberg är ledningen i IOGT-NTO väl medveten om att Björn Biografer kommer att ta över Bio Storbrunn.

– Jag ser det inte som ett konkurrensförhållande dem emellan. Det är ingen hemlighet att de som är aktiva i IOGT-NTO känner att de börjar bli gamla och inte riktigt rår med att driva en riktig biograf med digital biljettbokning och visningar för olika målgrupper.

Läs även:

Björn Biografer tar över Storbrunn

Peter Nybergs inställning är att kommunen ska kompensera IOGT-NTO med utökad fri hyrestid i lokalerna där logen också har kontorsutrymmen.

– Som jag ser det kompenserar vi tid med tid.

UNT har förgäves sökt Hans Norberg i IOGT-NTO.

Läs även:

Hyresfritt i sex år för IOGT-NTO på Storbrunn

Storbrunn-avtal ifrågasätts