22-åriga sångerskan och låtskriverskan Ida Wiklund från början från Örbyhus, numera bosatt i Örnsköldsvik´, var en av de mer långväga besökarna. Årets tema var Möten och Ordfestivalen är ett gyllene tillfälle för möten. Möten mellan konstnärer och möten mellan bokläsare och författare.
Jan Guillou talade om hans senaste bok, den första delen av den historiska romanen Brobyggarna. Han kan inte nog betona värdet av Ordfestivalen; att det finns ett arrangemang som sätter ordet i centrum.

Brobyggarna toppar försäljningslistorna och Jan Guillou förklarar rekordförsäljningen av hans böcker så här:
– Den ”första generationens” bokköpare är enormt viktiga. Om de gillar boken sprider sig deras positiva handlingar som ringar på vattnet. Första Hamiltonboken sålde 10 000 exemplar, sedan har försäljningssiffrorna stigit för varje bok. Nu säljer en titel flera hundra tusen exemplar. Därför går det inte att marknadsföra en framgång, bra recensioner påverkar inte heller försäljningen märkbart, utan bokköparna måste gilla den.

Ordfestivalen hölls som vanligt i missionskyrkan och den åttonde upplagan drog storpublik. Redan när festivalen öppnade fick arrangören Östhammars litteraturförening sätta upp en lapp på kyrkdörren med texten ”fullsatt”.
Författaren Elise Johansson, aktuell med diktsamlingen Då nu är jag, var först ut på scenen. Sedan framträdde sångerskan och låtskriverskan Ida Wiklund innan författaren Erik Eriksson från Grisslehamn bland annat talade om då han rapporterade direkt under Vietnamkriget för Sveriges television.

Artikelbild

| Singer/songwritern Ida Wiklund var en av deltagarna på ordfestivalen i Östhammar på lördagen.

Efter kaffepausen fortsatte komikern och författaren Zinat Pirzadeh att tala om Mötet med det nya landet.
Diplomaten Diana Janse, en gång kassörska på ICA i Öregrund, som sedan hösten är Sveriges första ambassadör i Georgien, avslutade Ordfestivalen.