Årets upplaga är den 50:e i ordningen och sedan starten har det hunnit utvecklats till en riktig folkfest.

Under helgen väntas uppemot 3 000 personer besöka det lilla kustsamhället och det är inte helt lätt att hitta en parkeringsplats. För de lokala krögarna är detta en av de viktigaste stunderna på hela året. Men flera av dem menar att det inte är ens i närheten av lika mycket folk samlade som det brukar vara.
– Vi har märkt av en nedgång sedan promillegränsen för båtförare sänktes förrförra sommaren. Det är inte lika många som tar båten hit över dagen längre när de inte längre kan dricka några öl och sedan åka hem igen, säger Shiyar Ali, restaurangchef på Pizzeria Jakten.

För honom är det extra viktigt med Båtveckan och besökarna den för med sig i år.
– Den är alltid viktig, men särskilt ett sådant här år när så många färre turister tagit sig hit på grund av den dåliga sommaren, säger Shiyar Ali.
Han får medhåll av Idris Unal, som driver Terrassen Bar och Kök.
– Det här är den bästa helgen på hela sommaren för oss. Sedan störtdyker besökskurvan för då är det slut på det roliga och de flesta av sommargästerna åker, säger han.

I en av de många båtarna som lagt till vid bryggorna finns Jim Andreasson, Mia Brunzell, Eva Söderberg och Kathleén Skogsberg.
– Jag kom hit i söndags och planerar att stanna åtminstone veckan ut, säger Jim Andreasson som äger båten.

Kathleén Skogsberg från Alunda brukar alltid vara på plats under Båtveckan.
– Tillsammans med midsommaraftonen är det här sommarens höjdpunkt i Öregrund. Det händer mycket och är liv och rörelse hela tiden och det gillar jag, säger hon.

Bland aktiviteterna finns bland annat marknadsstånd och karuseller att välja bland för de yngre besökarna. Den hurtiga delen av befolkningen hade dessutom under fredagseftermiddagen möjlighet att delta i en multisportävling som hölls för tredje året i rad. Där tog sig deltagarna runt genom att cykla, paddla kanot och springa. På kvällarna har den musikintresserade publiken bland annat kunnat lyssna till Björn Rosenström som uppträdde på scenen vid det stora tältet i torsdags.

På lördagen höll Uno Svenningsson show på Strandhotellet.