Motiv av kända fyrar från norr till söder, alla med sin egen karaktär, är temat. Förutom Örskär ingår Falsterbo, Långe Jan, När, Pite-Rönnskär och Vinga i frimärkshäftet.

– Fyrar är ett populärt och återkommande motiv. De sex olika fyrar vi får stifta bekantskap med i den här utgåvan speglar olika tiders kunskaper, teknik och byggnadsmaterial och är en del av den svenska industrihistorien, säger Kristina Olofsdotter som är chef för Postnord Frimärken, i ett pressmeddelande.

Örskärs fyr – i sten – uppfördes år 1738-1740 sedan den första fyren (uppförd år 1687) av trä brunnit ner. Gråstensmurarna gavs ett yttre skikt av sandsten som putsades och målades vit. Själva fyrapparaten högst upp i det 32 meter höga tornet bestod av fem paraboliska metallspeglar med oljelampor innanför en glasad lanternin. Dagens lanternin sattes upp år 1925.

Artikelbild

| Örskärs fyr, norr om Gräsö.

I fyren konstruerade Hårleman i stället för en inre trappa en sluttande gång, vilket underlättade bränsletransporten. Sju varv måste man gå för att komma ända upp – och enligt vad som berättas ska en nyfiken ko en gång ha begett sig upp i fyrtornet när ytterdörren lämnats öppen. Spindelgången var dock för smal för att kon skulle kunna vända och det hela slutade med att kon blev nödslaktad uppe i Örskärs fyr.

Med fyrvaktarfamiljer, lotsar, fiskare och bönder hade Örskär norr om Gräsö som mest 69 bofasta personer år 1872. Sjöfartsverket beslutade att avbemanna den automatiserade fyren år 1997 och i dag finns bara fritidsboende kvar.

Läs mer om fyren:

Örskär - hav, vind och klippor