Mellan 1691 och 1865 har 17 silversmeder arbetat i Östhammar. Det är unikt menar Karl-Fredrik Ingemarsson, ordförande i Frösåkers hembygdsförening. Han förklarar att fram till 1862 var det bara borgare som hade rätt att arbeta med silver som mästare.

– Östhammar är unikt med 17 kända silversmeder, varav 15 är representerade i vår utställning. En sådan här liten stad brukar inte ha haft så många, säger han.

Tillsammans med Östhammars konstnärsförening och SKB, som lånar ut sina lokaler, arrangerar Frösåkers hembygdsförening utställningen "Silver guld värt för Östhammar".

– Eftersom att Östhammar haft så här många silversmeder skulle det passa med en silverutställning. Med hjälp av kontakter till privatpersoner har vi lyckats få ihop en ansenlig mängd silverföremål att visa upp, säger Karl-Fredrik Ingemarsson.

I tisdags invigdes utställningen av kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) som klippte ett band tillverkad av silvertejp. Besökarna kommer få möjlighet att se olika silverföremål och konst med silvertema.

– Vi visar dessutom upp Östhammars äldsta silverföremål som tillverkades 1691. Den finns till vardags i Danderydskyrka. Vi har fått Länsstyrelsens godkännande att transportera hit den och visa upp den i 14 dagar, säger Karl-Fredrik Ingemarsson.

Utställningen pågår till och med 14 september, men en mindre del av utställningen kommer vara öppet under marknaden i Östhammar dagen efter.