När eleverna i årskurs sex på Öregrunds skola började femman, kom deras klasslärare och mentor Fredrik Abrahamsson med förslaget att de skulle börja samla pengar. Pengar som i sexan skulle räcka till en kombinerad studie- och klassresa till London.

– För fem år sedan gjorde jag en resa till Paris med elever som då läste franska på Frösåkersskolan i Östhammar. Den gav oss alla så otroligt mycket att jag ville göra om det med min nya klass här i Öregrund, säger Fredrik Abrahamsson.

Förslaget föll i god jord, även om det nog var mer än en som tvivlade på att försäljningar av olika slag skulle kunna resultera i så mycket pengar som behövdes.

Artikelbild

| Mafalda Jansson, Elsa Andersson och Axel Gårdmark är mycket nöjda med den resa till London som eleverna i årskurs 6 på Öregrunds skola precis kommit hem från.

– Jag trodde hela tiden att vi skulle lyckas, säger Axel Gårdmark.

– Jag hoppades hela tiden, men i början trodde jag inte att vi skulle komma i väg, säger klasskamraten Elsa Andersson.

Eleverna fick stort stöd av sina föräldrar och flera föräldrar bildade också en planeringsgrupp tillsammans med Fredrik Abrahamsson.

Tillsammans sålde de sedan hembakt bröd och kakor vid marknader på Gräsö och i Öregrund. De ordnade discon och gick runt i grannskapet med försäljningskataloger av olika slag; kakor, korvar, fisk, sängkläder och julblommor. Och slutligen hade de fått in de 170 000 kronor som behövdes för att göra resedrömmen till verklighet.

– Utan engagemanget från våra föräldrar hade vi aldrig kommit iväg. De har hjälpt oss så mycket, säger Mafalda Jansson.

Söndagen den 20 maj var det så äntligen dags. Då flög 18 elever, deras klasslärare och åtta föräldrar till London. Tre övernattningar väntade, liksom ett digert program.

– Vi är flera i klassen som tycker mycket om Harry Potter, så en av de bästa grejerna för mig blev besöket på Harry Potters museum, säger Elsa Andersson.

Andra höjdpunkter var Madame Tussauds vaxkabinett, färden i det stora pariserhjulet London Eye och besöket på London Dungeon, där blodiga historiska händelser dramatiseras.

Väl hemma igen har eleverna börjat producera en London-film som de ska visa för nära och kära i Societetshuset torsdagen den 7 juni. På träslöjden ska de också göra en stor ram att sätta bilder i, till en tavla de ska ge skolan som ett minne av dem.

– Det här är det sista den här klassen gör tillsammans och därför känns det extra bra att vi kom i väg. Till hösten splittras de och börjar i nya klasser på Frösåkersskolan, säger Fredrik Abrahamsson.