Att själv kunna styra sin tid och sitt liv är något Marianne Wikström länge längtat efter. Visserligen har hon de senaste åren på egen begäran arbetat som timanställd busschaufför, för att ha möjligheten att säga ifrån när hon velat vara ledig, men det är först nu hon verkligen kan bestämma själv.

– Jag gick i pension 1 mars, så det här livet är helt nytt för mig och för att jag inte bara ska sitta i soffan och titta på tv bestämde jag mig för att starta ett hundpensionat, säger hon.

Marianne Wikström har satt upp information om sin nya verksamhet på anslagstavlor runt om i Östhammar och det tror hon kommer att räcka. Redan har hon fått flera bokningar och när dessa ägt rum hoppas hon att kunderna kommer att sprida informationen vidare.

– Det här är en hobby för mig, så jag kommer att driva hundpensionatet just som en hobbyverksamhet. Max två hundar åt gången och bara hundar som väger mindre än tio kilo. Jag skulle inte klara av att ha stora hundar med på promenad, det skulle bli för jobbigt.

Hemma hos Marianne Wikström välkomnar de två dvärgpudlarna Isak och Chilli med såväl skall som hopp och slick. Båda är omplaceringshundar – den ena har bott hos Marianne och hennes make Olle Olsson i tre år, den andra i ett halvår – och för matte är det efterlängtat att äntligen kunna ha hund igen. Hon har nämligen tidigare själv tvingats lämna bort en hund på grund av att den inte passade in i familjens dåvarande arbetssituation.

– Det är en sorg att tvingas omplacera sin hund och därför känns det bra att jag har så god kontakt med Isaks och Chillis förra ägare. De vet att deras hundar har det bra hos oss, säger Marianne Wikström.

De två egna hundarna är förstås guld värda, men för Marianne Wikström finns det plats för ytterligare hundar och hon utlovar ett riktigt hundliv. Eller jyckelycka som hon skriver på anslagstavlorna.

Hur vill du beskriva den?

– Att de hundar som kommer till oss får vara familjehundar precis som våra egna. De får ligga i soffan och sängen, de får upp till fem promenader om dagen och åker vi iväg med bilen eller båten får de hänga med.