Under tisdagskvällen drabbar politiker från tio partier samman i den nyrenoverade biografen för att debattera lokala frågor inför söndagens val. Deltar gör kommunalråden för majoritetspartierna S och C - som styrt ihop sedan år 2010 - samt representanter för V, MP, L, KD, M, SD, Lokalpartiet Boa och nybildade Ostkustens framtid.

Upsala Nya Tidnings lokalredaktör i Östhammar, Josef Nylén, kommer att leda debatten.

– Meningen är att debatten ska handla om lokala frågor som berör invånarna. Bland annat kommer skola, äldreomsorg, klimat- och miljöfrågor, jobb, bostäder och tillväxtfrågor att tas upp, säger Josef Nylén.

Artikelbild

| Vilken är den viktigaste lokala valfrågan? Linn Edin, 21 år, vårdbiträde, Gräsö: – Det är nog vården skulle jag säga, men jag tror också att det är viktigt att behålla småföretagen. I sommar har de som jobbat fått jobba arslet av oss. Det har varit en otrolig personalbrist. De boende påverkas av det.

Varför har UNT valt att göra den här satsningen med kommunen?

– Tidningen ser det som en del av uppdraget att upplysa läsarna, och väljarna, om vad de olika partierna står för och att ställa kritiska frågor till politikerna. Sedan får väljarna bedöma vilket parti som står dem närmast.

Debatten i Storbrunn är öppen för publik, och den kommer dessutom att sändas live från klockan 18 på Östhammars kommuns webbsida.

– Politikerna får vara beredda på en del oförberedda frågor. Det blir även en del obekväma ja- och nej-frågor, säger Josef Nylén.

Artikelbild

| Vilken är den viktigaste lokala valfrågan? Arne Olsson, 75 år, pensionär, Gimo: – Den lokala miljön är viktig. Rådhustorget är inte så roligt, men det har blivit ganska bra nere i hamnen.

Förstagångsväljaren och vårdbiträdet Linn Edin från Gräsö tycker att det är extra viktigt att politikerna fokuserar på vården efter valet.

– I sommar har de som jobbat fått jobba arslet av oss. Det har varit en otrolig personalbrist. De boende påverkas av det. Fixa bättre löner. Det kan locka folk till vården.