I motiveringen står att Conny Jansson på Stora Risten "driver sitt småskaliga jordbruk och fiske på ett fantastiskt sätt. Han håller alla ängar, sina egna och andras, öppna genom att slå dessa och kan på så sätt hålla både nöt och får på sin gård. Han hamlar sina träd, antalet måste uppgå till flera hundra. Conny stretar på för det är ett livssätt och ett arv från föräldrar och forna släktingar. Det är en fröjd att gå runt på hans marker och se vilken ordning och reda det är".

Priset – i form av äran, ett diplom och 5 000 kronor – delades ut av representanter från Upplandsstiftelsen och Östhammars kommun i lördags i samband med julmarknaden på Gräsö gård.

– Det känns fint, det är roligt att få det. Jag och min son Daniel kör det här, han bor också här ute, säger Conny Jansson och tillägger att hans andra vuxna barn som bor i Öregrund kommer ut och hjälper till ibland.

Arvet från föräldrar och forna släktingar vill Conny Jansson gärna förvalta. Ett trettiotal betande får och runt tio nötkreatur bidrar till att hålla landskapet öppet, och ger även en del kött till husbehov.

– Man är väl född med det här, jag har hållit på i över 50 år. Från att man började gå. Sedan vill man inte att det ska växa igen, det går så fort. Tänk vilket jobb de haft en gång med att tillverka de här åkrarna.

Till vardags är Conny Jansson yrkesfiskare på halvtid. Dessutom kör han bogserbåt varannan vecka åt ett rederi på Östersjön. Även sonen Daniel Jansson jobbar på samma sätt.

– Vi turas om, grabben och jag.