Priset ökar på bostäder i Östhammar

Bostadsrätter och villor blir dyrare i Östhammars kommun. Det visar de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik.

Priset på bostäder ökar i Östhammars kommun, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik.

Priset på bostäder ökar i Östhammars kommun, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik.

Foto: Tomas Lundin / UNT arkiv

Uppsala län2019-09-19 13:01

I skrivande stund har det sålts 162 bostadsrätter och 185 villor i kommunen det senaste året. Under samma period har priset på bostadsrätter gått upp med 36,2 procent, och med något mer blygsamma, 5,8 procent på villor. Siffrorna bör dock tolkas med viss försiktighet på grund av den relativt låga omsättningen på objekt.

– Säljs det ett tiotal objekt per månad kan enskilda försäljningar hjälpa till och trycka upp de här siffrorna, men de kan åtminstone ge en indikation på hur det ser ut, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Enligt Fastighetsbyrån i Östhammar har det generellt varit en hyfsad marknad under det gångna året. Enstaka försäljningar har överträffat de förväntningar man haft.

– Det var lite segt i början på året men sedan har det knallat på, säger Anders Lindgren, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Östhammar.

Vad tror du prisutvecklingen beror på?

– Det kan handla om att det varit ett relativt lågt utbud. Vissa attraktiva objekt har lättare och sticka i väg i pris. Sedan har ju variationer i orterna. I Alunda har priserna stuckit i väg ordentligt, troligtvis på grund av närheten till Uppsala och bra pendlingsmöjligheter, säger Anders Lindgren.

Hur tror du att prisutvecklingen kommer att se ut framöver?

– Svårt att säga. Vi har ju frågan om kärnbränslehanteringen att ta hänsyn till, vad det skulle innebära för marknaden och tillgången på bostäder, vilket är svårt att spekulera i. Vattenfrågan är också en stor fråga för bygden, hur den ska lösas, säger Anders Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!