Idrottsgården Ladan var full av elever från Bruksgymnasiet och Wilhelm Haglunds gymnasium som samlats för att lyssna på Fredrik Alvaréns föreläsning om hur vi delar information om oss själva på nätet och olika sociala medier. Fredrik Alvarén har tidigare varit med i flera medier och berättat om sin bok Såld på nätet.

– Är det någon som inte känner igen den här? frågade Fredrik Alvarén och visade symbolen för Instagram.

Ingen hand räcktes upp. Han räknade även upp Snapchat, Google och Facebook som är bekanta miljöer för de flesta ungdomar i dag. Men Fredrik Alvarén poängterade att alla nog inte vet hur mycket information som lagras via appar, sajter och tjänster på nätet. Att många populära program skulle vara gratis är enligt Fredrik Alvarén inte alldeles sant. Han beskrev han hur man i stället för att betala med mobilräkningen betalar genom att uppge ålder, kön, vänskapskrets och åsikter.

– Företagens levebröd är att samla information om dig, som de använder i register för marknadsföring.

Den information vi lägger upp på internet ligger dessutom kvar länge. Riskerna med att lämna digitala avtryck kan bli stora när vissa företag missbrukar förtroendet och sprider informationen vidare. En annan risk är att framtida arbetsgivare kollar upp sina arbetssökande via nätet. Det gäller därför att tänka på att uppgifter och statusrader kan få en stor spridning, menade Fredrik Alvarén.

UNT pratade med några elever efter föreläsningen.De tyckte att det var ett bra ämne, även om de kände till riskerna med att dela saker på nätet.

– De flesta går i fällan att lägga ut för mycket privat information, och luras av annonser. Jag är på nätet åtta till tio timmar per dag, men jag använder program för att blockera viss datalagring och reklam, sade Filip de Groot Boersma.

Insyn i hur data lagras i register blev för flera elever en aha-upplevelse.

– Man känner sig utlämnad. Det är inte rätt att arbetsgivare ska ha rätt att kolla mitt privatliv på facebook, sade Jessica Lindén.

Under eftermiddagen fick eleverna arbeta i workshops med diskussionsfrågor som berör nätmobbning och integritet på nätet, samt hur man pratar nätanvändande med föräldrar. Inspirationsdagen hade titeln "Må bra on- och offline" och arrangerades av kurator Ingrid Nylund och skolsköterskan Lotte Borgström.

– Elever sover med mobilen under kudden. Och nu får vi snart fri WiFi på skolan, vilket säkert kommer att öka nätanvändandet även på skoltid, sade Ingrid Nylund.

Martina Gillberg