Det var i söndags som Kerstin Dreborg (MP) reagerade på stödet till manligt respektive kvinnligt dominerade sporter i Östhammars kommun i en artikel i UNT.

Artikeln kommenterades av sverigedemokraten Mikael Rahm på partiets hemsida som bland annat skrev om ridsport såhär: "Sport kan jag tillstå, men inte idrott. Idrott eller lagsport där det krävs fysiska insatser kan jag acceptera som idrott. Fotboll, innebandy m.fl. där vi pratar om fysiskt idrottsutövning inkluderas, men definitivt inte ridning".

Kritiken mot Mikael Rahms utspel lät inte vänta på sig. OS-silvermedaljören Rolf-Göran Bengtsson säger till Expressen att Rahm uttalat sig okunnigt och Ridsportförbundets Lotta Amnestål säger:
– Vi håller inte med, så klart. Det är definitivt en fysisk idrott. Man kan säga att ridsport på hög nivå ser lätt ut, men det är ju konsten bakom ridsporten. Det betyder inte att det är lätt på riktigt. Det krävs ganska mycket fysik för att rida. Det är inte bara att sitta där, säger hon.

Utspelet har också rönt mycket uppmärksamhet på sociala medier som twitter, där sajten Inte rasist, men... skapat hashtaggen #hästkritiker.

När UNT når Mikael Rahm har Sverigedemokraterna tagit bort inlägget från sin hemsida.

Varför har ni tagit bort inlägget?
- Det är inte jag som har gjort det, utan Pavel Gamov (SD) har ersatt mitt inlägg med en ny text. Om någon har tagit illa vid sig av inlägget så ber jag om ursäkt. Det var olyckligt formulerat. Jag har inget emot hästar eller de som håller på med ridsport.

Varför skrev du att ridsport inte är en idrott?
- Jag tyckte att fokus var fel i artikeln, genusfrågan är inte det relevanta när det kommer till föreningsidrott, det finns andra saker att ta hänsyn till också, ålder och vad som lockar folk till exempel. Men jag är för dåligt insatt i det för att uttala mig mer.