Roine Jansson är född och uppvuxen i Björklinge. Konstnär ville han bli redan som ung och skolan slutade han efter årskurs 9. Det var svårt att hitta en försörjning och i 20-årsåldern sökte han jobb vid Dannemora gruva, trots att han egentligen var livrädd. Men han hade ett litet barn att försörja och var tvungen att ha ett jobb.
– När jag såg gruvhissen, laven, som reste sig 70 meter upp tänkte jag: hur ska jag våga åka så långt ner?
Men han tog hissen ner i berget och på 350-metersnivån klev han ut. Där var det stort och rymligt, och dessutom fanns elbelysning åtminstone i närheten. Då försvann rädslan. Roine Jansson jobbade en tid i gruvan och fastnade för miljön så till den grad att gruvsamhällena har blivit hans följeslagare genom livet som professionell konstnär efter studierna på Konstfack i Stockholm.

Varför blev det så?
– Det var nog både skräck och fascination. Jag fastnade för miljön, ljuset, färgerna och naturligtvis människorna. Det är en speciell sorts sammanhållning i en gruva som man inte möter på så många andra ställen, säger Roine Jansson över en kopp kaffe i samband med hängningen på galleri Fröja.
Det är första gången Roine Jansson ställer ut i Östhammar. Annars har hans konst visats i Belgien, Tyskland, Finland, vid Liljevalchs vårsalong i Stockholm samt vid flera separatutställningar i Uppsala och på Ånghammaren i Österbybruk där han också bor och verkar. Dessutom finns han representerad vid åtskilliga museer i Sverige.

Under de senaste tio åren har Roine Jansson rest mycket och besökt samtliga svenska gruvor och även intervjuat gruv- och stålverksarbetare i Belgien och Frankrike. Den 8 maj släpps Roine Janssons bok Gruvarbetare i ord och bild, som ges ut i samarbete med IF Metall.
– Jag vill visa att de här människorna finns också. De utför ett arbete och tillverkar ett mervärde, även om man under många år har osynliggjort dem och i dag mest talar om att vi lever i ett informationssamhälle. 
 
På galleri Fröja visas närmare trettio verk som Roine Jansson målat under perioden 2002 till 2010. Det är verk i olja, akvareller och blyertsteckningar som ställs ut. Den som vill höra Roine Jansson berätta om verkens uppkomst kan med fördel gå på fredagens vernissage kl 15-18. Utställningen pågår hela helgen samt nästa fredag till söndag.