Klipporna i Öregrunds hamn var redan tidigt under lördagen fulla av folk. Picknickfiltar låg utlagda, champagneglas skålades mot varandra och jordgubbar färgade fingrar röda.

Mats Engvall från Norrskedika sitter med en kikare och blickar ut över havet där båtarna susar förbi i hög fart.

– Det här är väldigt uppskattat, vi är självklart här varje år. Just nu spanar jag efter min svågers barn som är ute och kör, säger han.

Artikelbild

| Claes Westerlund i sin katamaran.

Folk vinkar och applåderar åt båtarna som kommer in mot målgången. ”Vem var det där, känner vi honom?” frågar en man som sitter utan kikare på en klippa. Kvinnan bredvid sänker kikaren och skrattar. ”Det där var ju vår granne, såg du väl.”

I sekretariatet står den 81-årige legendaren Bo Lindström och kommenterar lite av racet. Han vann det allra första Roslagsloppet som avgjordes 1961, och även året efter det tog han hem segern. Enligt honom är det sig likt i Öregrund – men ändå inte.

– Hamnen och husen har inte förändrats någonting, säger han och pekar med kryckan över folkmassan som har ögonen fästa på en båt som just har kapsejsat.

– Men nu är det ju en otrolig folkfest, det var det inte på min tid.

När totalsegraren Claes Westerlund flyger förbi i sin katamaran jublar publiken över hela hamnen. Häpna pekar tusentals människor efter båten och imponeras över att den verkar köra mer över vattnet än i det.

Festen fortsatte under kvällen i hela Öregrund, och räkna med en lika stor fest nästa år – om bara vädret blir lika bra som under det totallyckade 50-årsjubileet.