Reaktionerna lät inte vänta på sig när den nya utsmyckningen i en rondell i Alunda avtäcktes i lördags. I Facebookgruppen "Du vet att du är från Alunda om..." har en bild från invigningen kommenterats flitigt de senaste dagarna.

"Vem har satt upp tre saltgurkor i rondellen?", skriver en person. "Är det tre stycken stympade möss?" skriver en annan. En tredje person skriver att "det ser lite ut som bajskorvar".

Den faktiska tanken är att verket ska föreställa Alundaälgen, ett stenåldersfynd som hittades i början av 1900-talet i Norrlövsta norr om Alunda och som tros vara tillverkad för cirka 4 000 år sedan.

Artikelbild

Erik Ekström är aktiv i Alunda utvecklingsgrupp och har varit projektledare för rondellutsmyckningen. Han tycker det är tråkigt med de negativa reaktioner som kommit in från befolkningen.

– Det känns tråkigt med alla elaka kommentarer på sociala medier, men jag tror de kommer att avta ganska snart. Många av de som kommenterat kommer inte heller från trakten, utan verkar bara vilja hänga med i drevet.

Christer Grundström, Alundabon som har tillverkat älgarna som nu är placerade i rondellen, tar dock kritiken med ro. Han vill heller inte kalla sig konstnär och säger till UNT att han inte tagit sig några konstnärliga friheter alls när han skapat älgarna.

– Jag använde mig av en riktig förlaga från Historiska museet i Stockholm och det är den jag har efterliknat. Jag har hela tiden hållit mig till hur den riktiga älgen ser ut, säger han och fortsätter: – Om jag hade haft en brun färgsättning istället hade många kanske inte uppfattat det som saltgurkor eller delfiner och kritiken hade kanske stannat vid att det ser ut som skitkorvar. Men förlagan är grön och därför gjorde jag också älgarna i rondellen gröna.

Artikelbild

Att älgarna i rondellen har väckt så mycket uppmärksamhet kan också vara något positivt, menar han. Fler personer har fått upp ögonen för Alundaälgen och kan lära sig mer om dess historia.

– Det är många som inte haft en aning om hur den här älgen faktiskt sett ut, att den varken har horn eller ben. Nu vet man det.

Han tror också att kritiken kommer att lägga sig med tiden, när ljussättningen är på plats och grönskan i rondellen fått fart.

– Nu ser det ut som att älgarna står där helt övergivna på en stäppöken. När det börjar växa kommer det att bli mycket bättre än vad det är i dag.